Presiuni pentru noi defrişări în Trivale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru realizarea drumului de acces către terenurile câtorva proprietari  constituiţi în Asociaţia Zamfireşti, ar putea fi ciuntiţi încă 5000 de metri pătraţi de pădure. Prefectul spune că  se fac presiuni asupra Direcţiei Silvice  pentru defrişarea  respectivei suprafeţe, asta în timp ce  organizaţiile nonguvernamentale luptă pentru transformarea Parcului Trivale în rezervaţie naturală.

Asociatia Padurea Zamfiresti, cea care reprezintă interesele  a 23 de proprietari  privaţi de terenuri din Pădurea Trivale (ale căror suprafeţe  însumează aproape 4,5 hectare) se dau perste cap, de mai bine de doi  ani,  pentru defrişarea a încă 5000 de metri pătraţi de pădure, pentru realizatrea unui drum de acces din strada Zamfireşti către terenurile viitorului cartier rezidenţial.

După ce s-au lovit de refuzul Ocolul Silvic Pitesti, Direcţiei Silvice Argeş  şi Prefecturii, reprezentantii Asociaţiei Padurea Zamfiresti au reuşit să obţină din partea conducerii  Regiei Nationale a Pădurilor, un aviz favorabil pe care, acum, îl folosesc pentru a crea presiuni  asupra Direcţiei Silvice în vederea defrişării supraţeţei necesare amenajării drumului forestier  lung  de aproape o jumătate de kilometru, prin pădurea proprietatea statului.

   “S-a ajuns până acolo încât să se meragă pe ameninţări către  Direcţia Silvică.”, spune prefectul Gheorghe Davidescu.

„Se fac presiuni zilnice asupra mea. Nu cred că mai rezist mult. Proprietarii vin acum şi cu autorizaţii de la ITRSV şi Regia Pădurilor să fac eu marcări pe arbori ca să poată ei să-i taie. Vă spun, sunt oameni de afaceri, avocaţi care au ajuns să mă ameninţe.”, spune Ion Dobrinoiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş.

 Asociaţia Pădurea Zamfireşti a aplelat deja la o firmă de avocatură care va cere directorului Ion Dobrinoiu, în nume personal, daune de 196 de mii de euro pentru tergiversarea răspunsului la  respectiva solicitare.

 “De peste 13 luni  a fost aprobată, prin ordin al Ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, executarea obiectivului Drum forestier - Pădurea Zamfireşti înclus, în mod  deliberat greşit, în  Parcul Pădurea Trivale. Drumul forestier a fost aprobat şi de  către Regia Naţională a Pădurilor  şi  de către ITRSV Ploieşti.  Direcţia Silvică  Argeş se erijează într-o instituţie care nu respectă  ordinea de drept  şi nu se subordonează organelor ierarhic superioare ci, mai degrabă,  Prefecturii  deşi avizarea acestei solicitări nu este atributul prefectului. Având în vedere abuzul contra intereselor persoanei şi daunele  însemnate produse de  către  directorul Direcţiei Silvice Argeş,  prin  această tergiversare, a fost luată, de către Asociaţia  Pădurea Zamfireşti, măsura înaintării unei ultime adrese pentru obţinerea unui punct de vedere oficial,  astfel încât asociaţia să-şi poată continua demersurile  pentru tragerea la răspunderea penală  şi civilă  a conducătorului Direcţiei SIlvice Argeş ”, spune  Dumitru Căpăţână,  reprezentantul celor 23 de proprietari  şi preşedinte al Asociaţiei  Pădurea Zamfireşti.

 Unii vor să-o defrişeze, alţii se luptă s-o protejeze

 Pe de altă parte, astăzi, la Agenţia Pentru Protecţia Mediului s-a întrunit, pentru a treia oară, comisia formată din specialişti de mediu, autorităţi  şi reprezentanţi ai unor asociaţii ecologice, în vederea  grăbirii  încheierii documentaţiei necesare pentru declararea Pădurii ParcTrivale  drept  zonă protejată de interes naţional.
 
“Încercăm să salvăm ceea ce se mai poate salva. Declararea Pădurii Parc Trivale  zonă protejată de interes naţional va stopa defrişările, pentru că-i va  obliga pe proprietarii terenurilor forestiere să se supună unor reguli.“, explică  Cristia Sima, preşedintele  Fundaţiei Aspretele, unul din ONG-urile împlicarte în acest demers.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite