Președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu, a pledat nevinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş
Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş

Marți au început audierile inculpaților din dosarul în care președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, este trimis în judecată de către DNA pentru fapte de corupție, alături de patru primari, doi oameni de afaceri argeșeni și alți inculpați.

Ședința a avut loc marți, la Tribunalul Argeș, începând cu ora 14.00. După șapte termene în care procesul a tot fost amânat din diverse motive, au început audierile, primul inculpat audiat fiind președintele Constantin Nicolescu, el fiind nevoit să răspundă în fața președintei completului de judecată pentru patre capete de acuzare: folosirea de documente și declarații false pentru a obține fonduri europene, fals intelectual, luare de mită și instigare la abuz în serviciu.

Agenția Națională a Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în acest process, invocând un prejudiciu de 260.800 de euro, reprezentând contravaloarea ultimei tranşe din fonduri europene care ar fi fost cheltuită ilegal în lucrările de reabilitare a celor patru instituții de învățământ.
 Absenți de la audieri au fost omul de afaceri Cornel Penescu, prezent la un termen într-un alt dosar la Curtea de Apel București și fostul primar al orașului Curtea de Argeș, Gheorghe Nicuț care a suferit o fractură de mandibulă.

“Cunosc învinuirile care mi se aduc şi îmi menţin declaraţiile date. Nu recunosc săvârșirea faptelor reținute în sarcina mea. Mă consider nevinovat și consider că nu am încălcat cu nimic legea penală. Nu consider că vreuna din aceste fapte reţinute ar fi putut fi săvârşite de mine, nici măcar cu intenţie directă sau indirectă”, și-a început Nicolescu declarația.

Timp de o oră și jumătate, președintele Consiliului Județean Argeș a explicat instanței cum a decurs procedura în cazul calamităților din 2005 care au afectat cele patru unități de învățământ din Câmpulung, Curtea de Argeș și comuna Budeasa. Nicolescu a precizat că instituția prefectului este cea care coordonează acțiunile în caz de calamități natuarale și nu Consiliul Județean, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Prefectura verifică apoi constatările care s-au făcut în teren și în funcție de valoarea pagubelor. Nicolescu a declarat că nu el a fost cel care a niminalizat școlile care urmau să primească fonduri europene pentru reabilitare.

„Consider că nici nu aş fi avut o putere determinantă în acest sens, având în vedere că atunci guverna o alianţă din care nu făcea parte partidul al cărui membru sunt, iar atunci, este lesne de înţeles că nici nu aş fi avut putere de influenţare“.

A respins acuzațiile care i se aduc
Nicolescu a respins și infracțiunea de fals intelectual motivând că era competența personalului de specialitate să verifice documentația și drept dovadă că a fost corectă, în urma unei verificări, Curtea de Conturi a decis descărcarea de gestiune.

 Președintele consiliului Județean Argeș a declarat că nu a primit cei 66.588 de lei despre care se vorbește în rechizitoriul întocmit de DNa Pitești de la Cornel Penescu, și niciun alt bun,  iar pachetele acordate bătrânilor de două ori pe an erau achiziționate dintr-un buget special alocat de CJ Argeș.
Referitor la acuzația de instigare la abuz în serviciu, Nicolescu s-a apărat spunând că în urma unei audiențe l-a sunat pe primarul din comuna Stâlpeni pentru a-l sfătui să-l primească pe reclamant din nou în audiență “pentru a aprecia cu răbdare şi atenţie asupra situaţiei pe care o are, mai precis dacă chiar se impune ori nu amendarea lui pentru începerea unei construcţii ce se pretindea fără autorizaţie” și nu l-a influențat în niciun fel pe primarul Popa Ion în luarea unei decizii în acest sens.

În concluzie, liderul PSD Argeș s-a arătat mulțumit că au fost salvate două monumente istorice reprezentând Colegiul “Dinicu Golescu” din câmpulung și o școală din Curtea de Argeș, îmbunătățindu-se astfel condițiile în care copiii învață și consider că atât el, cât și ceilalți învinuiți în dosar au făcut un lucru bun pentru comunitate, indiferent de hotărârea pe care o vor da magistrații în acest proces.

Audierea inculpaților va continua pe 9 februarie, într-un alt termen de judecată.

Judecat în libertate după un arest cu peripeții
Nicolescu a fost arestat preventiv pe 27 ianuarie 2011, iar la auzul acestei decizii, acesta a suferit un infarct pe scările Tribunalului Argeş, fiind operat ulterior pe cord deschis la un spital din Capitală.  Pe 2 februarie, Curtea de Apel Piteşti a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara. Primul termen în procesul în care președintele Consiliului Județean Argeș este trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție a avut loc pe 2 iunie 2011.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite