Povestea tulburătoare a familiei care a primit cea mai mare despăgubire RCA din România. "Micuţa Alexandra şi-a prevestit accidentul", spune străbunica ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra, împreună cu străbunica ei şi un vecin
Alexandra, împreună cu străbunica ei şi un vecin

Medicii au crezut-o moartă, dar Alexandra Nedelcu, din oraşul Ştefăneşti, s-a încăpăţânat să trăiască, chiar dacă a rămas cu partea dreaptă a feţei paralizată şi cu afecţiuni psihice, în urma unui accident. Alexandra merge la grădiniţă şi se joacă alături de copiii care, de multe ori, râd de felul cum arată fără să ştie ce e în sufletul ei.

Dacă îl întrebi pe un copil de cinci ani ce-şi doreşte cel mai mult să primească, îţi va răspunde senin că o jucărie sau dulciuri. Alexandra Nedelcu (5 ani) din oraşul Ştefăneşti, nu vrea nimic altceva de la viaţă decât sănătate. Micuţa nu aude cu urechea dreaptă, nu vede cu ochiul drept şi suferă de bulimie, după ce a fost călcată pe cap de o şoferiţă neatentă, în urmă cu doi ani.

“Pe mine o să mă calce maşina, iar tu o să plângi mult”

Tragedia s-a petrecut în Joia Paştelui din 2009. Micuţa, care atunci avea 3 ani, se juca împreună cu prietena ei Ştefania Gabriela Muscă (4 ani) pe o alee din faţa blocurilor în care locuiau. În jurul orei 15.00, un Audi Q7, condus de Simona Procopiu Preduţ a intrat pe alee şi le-a călcat pe micuţe, Ştefania murind pe loc. Alexandra a fost transportată la un spital din Bucureşti, fără ca medicii să-i dea vreo şansă de supravieţuire. Nimeni nu poate descrie în cuvinte suferinţa celor două familii, care îl implorau pe Dumnezeu să le dea fetiţele înapoi. Trupul firav al Alexuţei, aşa cum o alintă familia, a stat trei săptămâni în comă profundă la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar Arseni”, din Bucureşti. Într-una din aceste zile, doctorii i-au anunţat pe apropiaţi că fata lor a murit. O minune a făcut însă ca Alexandra să iasă din moarte cerebrală chiar în aceeaşi zi, făcându-i pe oamenii dragi ei, strânşi într-un suflet la uşa salonului de Terapie Intensivă, să treacă de la agonie la extaz.

Alexandra, fetiţa care a scăpat ca prin minune cu viaţă

Alexandra încearcă să ducă o viaţă normală (foto: Raluca Nicula)

“Îmi aduc aminte că în ziua aia blestemată în care a avut loc accidentul, am fost de dimineaţă cu ea la piaţă. Ea mă tot lua de mână şi, chiar dacă nu vorbea bine, îmi zicea: <<Ia-mă, Mimi, de mână că pe mine o să mă calce maşina, iar tu o să plângi mult!>> Dar atunci nu am băgat de seamă”, îşi aminteşte Marilena Ion, străbunica şi tutorele fetei.

Despăgubirea i-a mutat din ghetou la vilă

După ce avocaţii celor două familii au dat şoferiţa şi firma de asigurări Ardaf în judecată, în luna mai a acestui an au fost primiţi banii rezultaţi din despăgubire: câte 500.000 de euro, suma fiind cea mai mare din România. Cu aceste sume, rudele şi-au cumpărat câte o vilă şi au plecat din ghetoul în care locuiau, cu gândul de a sta cât mai departe de locul care le-a schimbat vieţile pentru totdeauna. Rudele Alexandrei s-au mutat într-o casă nouă, cu etaj, aflată tot în oraşul Ştefăneşti, la doi kilometri distanţă de fostul domiciliu.

Străbunica Alexandrei este cea care are grijă de fată după accident (foto Raluca Nicula)

Marilena Ion, străbunica fetiţei, în noua casă (foto: Raluca Nicula)

“Ne-a costat, cu totul, vreo 400.000 de lei, că ne-am luat şi mobilă. Ne-am mai cumpărat şi o maşină, un Renault Megane, iar restul de bani îi ţinem pentru fată, că ne costă vreo 3000 de lei pe lună recuperarea, tratamentul şi regimul ei”, ne-a spus străbunica Marilena Ion.

Alexandra stă cu străbunicii în noua casă, pentru că mama ei s-a recăsătorit, iar bunica este plecată în străinătate, de unde îi trimite lunar câte un pachet cu haine şi jucării. Cu toate că acum are tot ceea ce înainte doar visa, ea nu este fericită.

“Nu-mi place aici că nu am copii cu care să mă joc. La bloc erau mai mulţi. Iar la grădiniţă unii sunt răutăcioşi, îmi spun lucruri urâte”, ne-a mărturisit, tristă, micuţa.

Jucăria care a adus un miracol

Cele care o mai fac pe Alexuţa să uite de drama prin care a trecut şi de durerile de cap şi spate care uneori nu-i dau pace sunt păpuşile ei de care se înconjoară cu drag în propria cameră. Preferatul fetei este ursul Martinică, pe care l-a primit pe patul de spital de la o rudă. Alături, nu uită niciodată să-şi ia un ursuleţ mai mic, primit de la Mânăstirea Vălenii de Munte imediat după ce a fost externată.

“Când am scos-o din spital, ne-am dus cu ea la mânăstire şi acolo măicuţa Varvara ne-a dat această jucărie de pluş. Ea atunci nu mergea, nu vorbea. Dar când ne-am întors acasă a scos primele cuvinte, iar cu mersul am luat-o de la zero, ca la un bebeluş”, ne-a spus străbunica.

La cei cinci anişori ai ei, fetiţa cântăreşte peste 40 de kilograme. Lovitura la cap i-a afectat sistemul nervos şi a făcut-o să sufere de bulimie. Străbunica este nevoită să ascundă de ea mâncarea, pentru că Alexandra o fură şi mănâncă pe ascuns.

 “Nu ştim ce se poate întâmpla cu ea, pe viitor, pentru că i-a fost afectat capul, totuşi. Are, în schimb, o memorie foarte bună. Mie îmi e foarte dragă fetiţa, ea îmi spune << tataie>>. Vin la ea, ne jucăm, o ştiu de când era mititică”, ne-a spus Valerică Ioana (50 de ani), vecin.

O lună acasă şi alta la spital

Apropiaţii fetei spun că micuţa ia parte la şedinţe de terapie atât la Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii “Dr. Nicolae Robănescu” din Capitală, dar şi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. O lună stă acasă, iar alta la spital, unde face gimnastică, tratament şi stă internată, spun rudele.

„De doi ani şi jumătate, de când s-a întâmplat ce s-a întâmplat, la noi în casă nu s-a mai stins candela”, a spus Mihail Gheorghe, străbunicul fetei.

Cu toate problemele prin care a trecut, Alexandra încearcă să ducă o viaţă normală. Se trezeşte la ora 7.00, merge la grădiniţă, desenează, se joacă cu păpuşile şi se dă în leagăn. Problemele prin care a trecut au maturizat-o, fără să-şi dea seama. Cei din jur au observat cum vorbesc cu ea asemeni unui om mare şi cum fata le dă răspunsuri care de multe ori îi lasă fără replică. „Eu vreau să mă fac doctor de copii când o să fiu mare, pentru că vreau să ajut copiii, aşa cum m-au ajutat şi doctorii pe mine”, ne-a spus Alexuţa hotărâtă.

Familia fetiţei moarte vrea să construiască o troiţă în locul accidentului

La crucea care poartă numele micuţei Ştefania Gabriela Muscă, zilnic sunt aprinse lumânări. Cei care vor să-i lumineze somnul fetiţei sunt atât copiii care au cunoscut-o, cât şi vecini care se gândesc mereu că în locul ei ar fi putut fi oricare dintre copiii care se joacă în acelaşi loc. Părinţii împietriţi de durere, care înainte vindeau fier vechi pentru a se întreţine, şi-au cumpărat o vilă şi vor să construiască o troiţă la locul accidentului, considerând-o căsuţă pentru micuţa lor. “Din banii primiţi, am donat şi rudelor care erau la fel de amărâte ca noi”, a spus Ion Muscă, tatăl micuţei decedate.


Şoferiţa a primit doi ani cu suspendare

La 22 martie 2011, s-a încheiat procesul intentat de familiile fetelor şoferiţei Simona Procopiu Preduţ (27 de ani). Judecătorii au condamnat-o la doi ani de închisoare cu suspendare, ceea ce înseamnă că nu va sta închisă nicio zi pentru ce a făcut. Ea este nepoata Tatianei Preduţ, asistent-şef pe secţia Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean din Piteşti şi soţia unui om de afaceri din Ştefăneşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite