Piteşti: Valentin Porcişteanu visa să fie campion de curse de la 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de maşini din copilărie, Valentin a obţinut titlul de campion naţional de raliu în 2007, iar acum ţinteşte către podiumul european.

Pasiunea pentru automobile o are din copilărie, stătea pe lângă tatăl când meşterea pe la vreo maşină. Valentin a învăţat să conducă încă de pe la 14 ani şi tot pe atunci a început să-şi dorească să devină pilot.

La 18 ani şi-a luat carnetul auto, iar după un an s-a înscris la cursuri de pilotaj. Deşi părinţii nu l-au susţinut la început, fiind îngrijoraţi să nu aibă vreun accident, cu timpul au realizat că nimic nu-l putea împiedica pe Valentin să-şi realizeze visul. 

„Visam cu ochii deschişi să particip la concursurile automobilistice, în special de raliu. Cursele pe circuit nu-mi plac, pentru că aleargă toţi la grămadă şi se învârt pe circuit de 100 de ori. Raliul e altceva. Eşti alături de un navigator cu care formezi un echipaj şi suprafaţa de rulare nu e aceeaşi. Prefer cursele de macadam, pentru complexitatea lor“, spune pilotul.

A câştigat titlul de campion naţional

Încă de la debutul său în cursele de raliu, echipajul format din Valentin Porcişteanu şi Dan Dobre, bunul său prieten din copilărie, promitea a fi o echipă talentată ce va ajunge în fruntea clasamentelor.

Titlul de campioni l-au obţinut în 2007, câştigând toate etapele pe care le-au terminat din sezonul respectiv. În 2008 a obţinut locul I la general, la Raliul Braşovului.

Tânărul e nemulţumit acum că bugetul nu-i permite să se antreneze mai mult şi să facă mai multe teste. Întreţinerea maşinii este foarte costisitoare, cheltuielile pentru participarea la un sezon pentru titlul de campion ajungând până la 100.000 de euro.

În plus, pentru pregătirile de curse ar trebui să închidă anumite porţiuni de drum, lucru ce presupune multe aprobări.

A participat la raliuri în străinătate

Anul acesta, echipajul format din cei doi prieteni argeşeni a participat la Pirelli Star Driver un concurs în urma căruia câştigătorii primeau sponsorizare pentru şase etape la Campionatul Mondial de Raliu WRC.

 „Ştiam că va fi foarte greu, erau tineri foarte talentaţi, campioni la ei în ţară. Am ajuns în finală, dar am avut cel mai mare ghinion de când participăm la raliuri. Am avut două ieşiri în decor şi două pene de cauciuc şi am fost nevoiţi să abandonăm“ regretă pilotul.

Deşi iubeşte cursele, ca şofer pe străzile oraşului conduce foarte prudent. „De când am început să alerg, m-am pototlit cu mersul mai tare pe stradă. Nu are rost, fiind periculos atât pentru tine ca şofer, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic“, spune pilotul.

Prietena sa e tot pilot

Pilotul îmbină utilul cu plăcutul, atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală. Prietna sa care îi este alături de doi ani, Alina Bunică, este şi ea pilot de curse.

 De multe ori, cei doi au luat startul împreună la raliuri şi îşi dau tot timpul sfaturi legate de curse. „Pe Alina, deoarece e la început, am încercat s-o susţin şi s-o ajut, pentru că mai are multe de învăţat. Din 2007 aproape la toate etapele am luat startul împreună, iar înainte de curse plecăm amândoi în recunoaştere“, afirmă Valentin.

Susţine un tânăr pilot talentat

Pe lângă cariera de pilot care îi ocupă mai tot timpul, Valentin Porcişteanu îşi ajută mama în timpul liber la administrarea firmei de confecţii pe care o are, dar şi pe tânărul pilot sibian, Octavian Târnovean, să se pregătească pentru raliu.

„Participă în campionatul de slalom paralel, a ieşit campion anul ăsta şi promite foarte mult. E foarte talentat şi, dacă se va ocupa cineva de el şi va găsi susţinere financiară, va fii vitorul campion al României“, crede pilotul de curse piteştean.

 El i-a donat sibianului echipamentul său de concurs, combinezonul, casca, centurile şi scaunele pentru maşină. Pilotul vrea să convingă reprezentanţii FRAS să-l lase pe tânăr să participe la anul în campionatul de viteză în coastă.

Chiar dacă duce o viaţă „în viteză“, Valentin îşi face timp şi pentru fanii săi cu care vorbeşte adesea pe forumuri sau la telefon. În plus este şi preşedintele clubului sportiv Rally DJV, unde sunt înscrişi 20 de piloţi licenţiaţi din Argeş.

Profil
Născut: 25 noiembrie 1982, în Bucureşti
Studii: Liceul Industrial de Construcţii Piteşti, Secţia desenator tehnic
Facultatea de Management şi Marketing, Universitatea Constantin Brâncoveanu din Piteşti
Familie: Necăsătorit, are o relaţie stabilă

Ce-i place: „Îmi place muzica mult, iar în timpul liceului am fost DJ la postul de radio Alpha Pro. Îmi plac călătoriile şi am fost în multe locuri din Europa. De asemenea îmi place să schiez şi să mă plimb cu bicicleta“, spune Valentin.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac minciuna, ipocrizia, nesimţirea. Regret mult că poporul ăsta nu mai are bun simţ“, afirmă pilotul.

Întrebări:
Care a fost prima ta maşină de curse?

V.P. : Imediat după ce am terminat Şcoala de Piloţi mi-am cumpărat o Dacia Nova special modificată pentru curse, pe care am făcut-o din bucăţi. A fost foarte greu: i-am refăcut motorul, cutia şi am început să alerg cu ea. Cu acea mşină am participat la primul nostru raliu în 2003, în Argeş, ca deschizător de drumuri.

Cu ce evenimente neplăcute te-ai confruntat în raliurile la care ai participat?

V.P.: Am trecut prin tot felul de păţanii de la ieşiri în decor la câteva răsturnări cu Citroenul sau probleme tehnice. De multe ori am fost obligat să abandonez cursa din cauza problemelor tehnice, dar fac parte din acest sport.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite