Pomenile, șansa micuților din orfelinate la o masă mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să le asigure minimul de calorii, nutriționiștii complexelor de servicii  comunitare pentru copilul în dificultate trebuie să facă minuni cu cei 8,3 lei alocați de Guvern  pentru hrana zilnică a unui copil instituționalizat. Administratorii centrelor  din Pitești recunosc că parastasele care se fac din când în când în aceste cămine sunt ca o mană cerească pentru prichindei.

8,3 lei pe zi și nimic mai mult! Cu atât ar trebui să se sature micuții pe care soarta i-a trimis într-un  orfelinat. Din banii aceștia, nutriționiștii trebuie să le conceapă meniuri decente și diversificate pentru întreaga zi : mic dejun,  prânz  și cină. Trei mese complete, din sume de tot râsul!

“Efectiv trebuie să facem minuni din cei 8,3 lei cât este alocația de hrană pentru copiii aflați în regim rezidențial sau  6 lei cât revin unui copil înternat în centrul de zi, despre care se presupune că servește cea de-a treia masă,  acasă, în familia din care provine, una cu posibilități materiale reduse. Este o sumă foarte mică în raport cu nevoile și dorințele lor. Ar fi nevoie de o suplimentare  astfel încât să le putem asigura mai multe fructe care sunt foarte scumpe și pe care ei și le doresc mult în meniu.”, spune Mariana Mândreanu, seful Complexului de Servicii  Comunitare pentru Copilul în Dificultate ”Sfinții Constantin și Elena” din Pitești.

 Mâncare mai multă, la parastase

 Șansa la o masă mai bună pentru  prichindeii instituționalizați (în jur de 400, numai în complexele din Pitești) vine din sponsorizări și din pomenile oraganizate de enoriașii bisericilor din zonă , la cantina căminelor .

„Ni se mai fac, din când în când,  donații  constând  în  alimente de bază iar asta ne ajută foarte mult să le îmbunătățim meniul, la fel cum  ne ajută și parastasele. În fiecare lună,  aici are loc cel puțin un  parastas iar asta îneamnă, pentru complexul nostru , economii de două mese  (prânz și seara). Acest lucru ne permite ca în celelalte zile să le suplimentăm porțiile sau să le aducem copiilor alimente noi.”, explică șeful centrului.

Mai toți puștii instituționalizați  aici și-ar dori, însă , ceva mai multe dulciuri, lucru greu de realizat chiar și cu economiile din pomeni și sponsorizări.

   “Ei întotdeauna  vor  ceva în plus . Noi zicem  bine că le putem asigura caloriile din banii ăștia, pentru că fiecare meniu trebuie să conțină un anumit număr de proteine, glucide și lipide. Astăzi am avut, dimineața: iaurt cu pâine și margarină; la prânz:  mămăliguță cu brânză și smântână , cartofi prăjiți cu ouă ochiuri și castraveciori; seara:  tocăniță de legume cu conservă de carne și griș cu lapte.  Un pic peste numarul necesar  de calorii!”, explică  Maria Șerban, administratorul complexului.




.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite