Pitesti: Poluarea cu ţiţei de la Bradu a fost cauzată de o spargere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: Poluarea cu ţiţei de la Bradu a fost cauzată de o spargere
Pitesti: Poluarea cu ţiţei de la Bradu a fost cauzată de o spargere

Oamenii legii au stabilit că hoţii au încercat să fure produs petrolier cu ajurorul unei instalaţii artizanale. Poluarea s-a întins pe o suprafaţă de peste o mie  de metri pătraţi şi a afectat şi apa pârâului   Dâmbovnic.

Reprezentanţi ai poliţiei, pompieri, inspectori de la Mediu şi Apele Argeş-Vedea, dar şi angajaţi ai societăţii Conpet, au  ajuns ieri,   de urgenţă, pe un câmp situat între comunele Bradu- Suseni, joi dimineaţă, după ce s-a anunţat că o conductă magistrală de transport ţiţei s-a perforat.
Incidentul a fost semnalat de câţiva localnici, în jurul orei 7,30, când oamenii au observat că în mijlocul câmpului a apărut o fântână arteziană, dar nu cu apă, ci cu ţiţei. Prin zonă trece conducta magistrală Ţicleni- Brazi, aşa că pentru toată lumea a fost clar că în punctul respectiv şi-au făcut apariţia hoţii. Până la oprirea alimentării cu petrol, jetul de ţiţei a urcat la o înălţime de peste cinci metri şi a poluat terenul din jur, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi şi a ajuns şi în pârâul Dâmbovnic.

Diguri de pământ pentru stoparea poluării
Imediat s-a luat măsura opririi alimentării cu ţiţei, apoi s-a excavat o groapă, astfel încât petrolul să nu se mai împrăştie pe tot câmpul. Totodată s-au ridicat diguri de pământ de jur împrejurul terenului afectat, pentru a limita efectele poluării. În timp ce specialiştii de la Mediu şi Apele Argeş-Vedea evaluau paguba creată de poluarea cu petrol, poliţiştii au demarat cercetările la faţa locului.  La aproximativ doi metri de punctul în care s-a perforat conducta magistrală, în iarbă, ofiţerii de la Furturi Petroliere au descoperit o instalaţie artizanală. Este vorba de o instalaţie improvizată care se aplică după ce este găurită conducta cu o bormaşină, şi nu prin sudură. Instalaţia a fost ridicată şi va fi supusă unei expertize.

 „ În timpul investigaţiilor am exclus varianta ca magistrala să fi cedat din cauza corodării. În apropiere am descoperit acea instalaţie folosită de hoţi pentru a fura petrol. Va fi supusă unei expertize, iar noi deja am format un cerc de suspecţi pentru a indentifica şi persoana care a încercat să sustragă ţiţei.”, a declarat comisarul şef George Puiu, şef Birou pentru Prevenirea şi Combaterea Sustragerilor de Produse Petroliere.

Amendă record pentru poluare
Reprezentanţii Gărzii de Mediu urmează să stabilească exact gradul de poluare şi conform procedurilor, societatea Conpet urmează să i-a măsurile necesare pentru depoluare. Avându-se în vedere cele întâmplate, reprezentanţii de la Mediu spun că amenda este foarte mare şi poate ajunge la un miliard de lei vechi.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite