Piteşti: Poluare „controlată“, cu acceptul statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poluare „controlată“, cu acceptul statului
Poluare „controlată“, cu acceptul statului

Lucrările de modernizare a staţiei de epurare Piteşti sunt de vină pentru deversările urât mirositoare din vadul vechi al Argeşului.Pe vadul vechi al râului, acolo unde sunt deversate apele epurate de la Staţia Piteşti, se scurg şi ape care nu se încadrează în toate standardele cerute de mediu. Un piteştean care merge frecvent la pescuit în zonă, a venit şi a reclamat problema.

Omul susţine că au dispărut peştii din acea zonă, din cauza deversărilor de ape reziduale pe Argeş şi că, în unele dimineţi, aerul este irespirabil din cauza mirosului înţepător.


Daniel Bădicuţ a fost angajat la Petrochimie, cum se numea Arpechimul în urmă cu mai mulţi ani, ca pompier. Acum este pensionar şi de ani de zile merge la pescuit pe Argeş.

În ultima vreme spune că au murit peştii din cauza unor deversări de ape reziduale fix în zona unde pescuieşte el frecvent. „Se deversează noaptea cel mai adesea, când plouă, şi aici, în zona aceasta, se formează ca o suspensie vâscoasă deasupra apei“, explică pescarul.


Omul spune că nu este atât de deranjat de PET-urile de pe marginea râului, cât îl supără faptul că nu se mai prinde peşte în zonă din cauza poluării. „Oamenii nu vorbesc că le e frică, alţi pescari adică, dar nu se mai poate aşa“, adaugă Daniel Bădicuţ.


„Peştii nu mor din cauza staţiei“
Directorul Apă Canal 2000 SA Piteşti, societate de care deţine staţia de epurare spune însă că, dacă au murit peşti pe râu, acest lucru nu se poate să se fi petrecut din cauza apelor deversate de la staţia de epurare.

„Nu se poate să fie aşa! Noi  dăm zilnic rapoarte la mediu, mereu se fac analize la apă de aici. Dacă uneori există un miros puternic, el vine, de fapt, de la materia biologică decantată în cadrul staţiei“, spune Gelu Mujea, director Apă Canal 2000 SA.


Staţia de Epurare din Piteşti se află în plin proces de modernizare, în unui proiect ISPA, valoarea acestor lucrări fiind de 28 de milioane de euro. Practic, se schimbă toate conductele şi echipamentele din staţie, iar cât timp durează lucrările nu există mereu posibilitatea de a curăţa apa reziduală aşa cum ar trebui.


„Noi vom avea trei lini de epurare, dar din cauza lucrărilor în desfăşurare, uneori lucrează doar o linie şi aceea veche din anii ’70. Uneori apa evacuată nu este atât de curată cât ar trebui, dar nici nu putem spune că din cauza ei mor peştii de pe râu, pentru că nu e deloc adevărat“, spune apăsat inginerul Bălan, cel care se ocupă de lucrările de la staţia de epurare.


Chiar dacă „uneori“ apa nu este pe atât de curată pe cât ar trebui, cei de la Direcţia Apelor Argeş-Vedea şi de la Garda de Mediu susţin că nu există probleme.

„Aici va fi cea mai modernă staţie de epurare din ţară. Normal că nu poţi opri funcţionarea staţiei până termini modernizarea şi uneori apele reziduale evacuate nu sunt atât de curate pe cât ar trebui, dar nici nu le putem numi poluatoare“, spune, ca o explicaţie, Constantin Ene, şeful Gărzii de Mediu Argeş.


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite