Poliţiştii locali n-au au voie să facă reţineri dar și-au luat mașină pentru transportul celor reținuți

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două scânduri improvizate au transformat o maşină de transport marfă într-o „dubă“ pentru reţinerea aurolacilor
Două scânduri improvizate au transformat o maşină de transport marfă într-o „dubă“ pentru reţinerea aurolacilor

Maşini pentru reţineri, radare performante şi camere video sunt doar câteva dintre dotările de care n-are nevoie dar pe care Poliția Locală Pitești (fosta Poliție Comunitară) a cheltuit zeci de mii de euro.

Cumpărături inutile, de zeci de mii de euro, au început în urmă cu trei ani, când conducătorii instituţiei, denumite  pe atunci Poliţia Comunitară Piteşti, s-au gândit că au o nevoie urgentă de un sistem radar cu care să poată măsura viteza autovehiculelor aflate în trafic. Angajaţii instituţiei nu au voie, conform legii, să folosească asemenea dispozitive, ci doar cei de la Poliţia Rutieră. Chiar şi aşa, s-a cumpărat în urma unei licitaţii un „aparat radar complex" pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic. S-au cheltuit atunci aiurea 77.000 de lei (18.000 de euro), cât salariile a 120 de angajaţi.
Luaţi la întrebări de propriii subalterni  cu privire la cheltuiala inutilă, şefii au ar gumentat că radarul e folositor pentru ….vehiculele parcate.  „Aparatul radar complex, cu facilităţi specificate în documentaţie, este folosit pentru măsurarea vitezei legale, pentru măsurători în trafic, cât şi pentru înregistrarea video a autoturismelor oprite, staţionate sau parcate neregulamentar", oferă o explicaţie directorul Poliţiei Locale Piteşti, Gheorghe Dumitrescu. Potrivit reprezentanţilor de la Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), „Poliţia Locală nu are atribuţii pe linia constatării contravenţiilor legate de nerespectarea regimului legal de viteză.

„În momentul achiziţionării aparatului erau discuţii intense privind includerea agenţilor de Poliţie Rutieră naţională  la Poliţia Comunitară Piteşti. Şi în prezent se poartă discuţii intense", spune Dumitrescu într-un răspuns scris, dat către vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor Locali din Piteşti,  Damian Vasilescu. Actualul şef al Poliţiei Locale, Mihai Ciprian, recunoaşte că radarul „stă mai mult prin garaj".

Autospeciala ilegală

Pe lângă radar, o altă  mașină a ocupat inutil garajul Poliţiei Locale: „autovehiculul de transportat reţinuţi". Poliţia Comunitară, însă, nu are competenţe să reţină persoane.  Şi astfel, acum trei ani, s-au alocat aiurea 30 de mii de euro, din bani publici,  pentru a achiziţiona, fără  licitaţie, o maşină strict destinată „reţinuţilor", după cum sună anunţul de pe un site de achiziţii publice.

Conform documentului, s-au alocat pentru „achiziţia de autoturisme berline şi autoturism special pentru reţinuţi" 126.000 de lei (...). Conform angajaţilor însă, a fost vorba doar de un singur autovehicul cumpărat. „Ei spun că au mai fost trei cumpărate cu 126.000 de lei (30.000 de euro), dar, de fapt, e doar o singură maşină aici, celelalte două nu au fost niciodată aduse la noi", spune  un angajat al Poliţiei Locale care a dorit să-şi păstreze anonimatul pentru a nu-şi crea probleme la locul de muncă.


Gheorghe Dumitrescu, fostul şef al Poliţiei, cel care a aprobat cumpărarea cu pricina, spune acum că de fapt „reţinuţii" menţionaţi în anunţul de participare a acelei achiziţii sunt, de fapt,  „aurolacii". „Ni se dăduseră competenţe de ridicare şi de aducere a aurolacilor,  copiilor străzii. Nu poţi urca un cerşetor murdar, cu paraziţi, pe banchetă. Maşina costă cât o Dacia Logan, pentru că asta este: un Logan adaptat".

Au camera video pe care n-are cine s-o folosească

Poliţiştii comunitari din Pitesti s-au dotat și cu o cameră video ultimul răcnet. Problema e că nu are cine să o folosească, fiind un aparat destinat profesioniştilor în imagini, şi nu amatorilor.

„Nu ştie nimeni să folosească acea cameră şi, de ani de zile, e ţinută într-o cutie la dispecerat, să se aşeze praful pe ea, să se prăfuiască 20.000 de lei (4.900 de euro), cât a costat", spune vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor Locali din Piteşti,  Damian Vasilescu. Mai exact, pe acea cameră s-au tocat fix 16.000 de lei, adică aproape 4.000 de euro.  În replică, Dumitrescu spune că preţul aparatului nu a sărit de 5.000 de lei. Achiziţiile de la Poliţia Locală au ajuns şi la urechile primarului din localitate, Tudor Pendiuc, care a sesizat poliţia. Poliţia naţională, care investighează fraudele.  
 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite