Ploile au mănat culturile de legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legumicultorii de la marginea piteştiului spun că anul acesta nu se mai face nimic. A plouat cu belele pentru micii agricultori din comunele limitrofe Piteştiului. Ceapa, roşiile, vinetele, ardeii, toate s-au mănat iar acum legumicultorii se uită că abia mai au ce pune pe masă. De vândut,  nici nu se mai pune problema.


Îm fiecare primăvară, Maria Enache  îşi amenajează câteva loruri cu roşii ceapă şi ardei. N-are culturi mari, dar atât cât obţine îi ajunge pentru familie iar ce-i prisoseşte vinde în Pieţele din Piteşti, ca să-şi mai rotunjească veniturile. În august şi septembrie, din cele câteva lădiţe de roşii, ceapă şi ardei scoate cam jumătate din pensie.  Doar în anii buni! Vara asta, însă, a fost una proastă pentru toate grădinile de la marginea Pitelştiului, fie că vorbim de Mărăcineni, Bradu, Ştefăneşti,  Bascov sau  Moşoaia. Nici spre Costeşti , Câmpulung sau Curtea de Argeş, mana n-a ocolit culturile.

“E ptrăăd vara asta. Ceapa a putrezit în pământ, roşiile s-au stricat pe fir, ardeii sunt şi ei mănaţi. Nu se mai pune problema să mai scoatem vreun ban, abia mai avem ce pune noi pe masă.”, spune  tanti Maria.

“E prăpăd. Mai mult de jumătate din ce am cultivat e pierdere. Dacă la roşii, tot mai culeg câteva, vinete n-am nici cât face o salată. Cu ce să mă  mai duc  la piaţă? Şi merele s-au mănat. Perele, la fel. Prunele s-au stricat şi ele în pom de la ploile astea acide. Numai belele am avut!”, spune Dumintru Petre, unul dintre agricultorii care în anii trecuţi făcea bani buni din vânzarea legumelor.

Reprezentanţii Direcţiei Pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală  spun că victime ale ploilor acide au căzut doar micii agricultori care nu  şi-au stropit legumele
 “Noi am transmis avertismente iar cei care şi-au făcut tratamente fitosanitare, şi-au salvat culturile”, explică Radu Dincă, directorul DADR Argeş.
Din fericiere, pe pieţele pe  piteştiului găseşti, totuşi,  legume de sezon,  majoritatea din import sau din alte judeţe. Sunt mari producători din Argeş care, pentr a le feri de mană, au băgat bani grei în culturile de roşii, vinete, ceapă, sau ardei  şi, acum , au ce vinde.

În Pieţele Ceair şi Smârdan, un kilogram  de roşii costă între 2 şi 3,5 de lei, unul de vinete între 1,5 şi 2 lei, iar ardeiul şi ceapa se vând  cu 2-2,5.






Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite