Piteşti:Torţionarul Pleşiţă, înmormântat la Curtea de Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti:Torţionarul Pleşiţă, înmormântat la Curtea de Argeş
Piteşti:Torţionarul Pleşiţă, înmormântat la Curtea de Argeş

Ieri a încetat din viaţă fostul şef al Direcţiei de Informaţii Externe a Securităţii. Generalul Pleşiţă avea 80 de ani suferea de diabet şi de late afecţiuni cronice.

 Nicolae Pleşiţă s-a născut la Curtea de Argeş, acolo unde a fost şi înmormântat, astăzi, în jurul prânzului. În conştiinţa românilor a rămas ca unul dintre cei mai aprigi torţionari ai Securităţii comuniste.

De tânăr a intrat în Partidul Comunist Român şi în 1958 a fost avansat în grad pentru înăbuşirea grupurilor de rezistenţă anticomunistă din munţi. Tot el s-a făcut vinovat şi de, reprimarea marii greve a minerilor din Valea Jiului, din august 1977.  În 1990 a foat acuzat şi de complicitate atentatul de la Europa Liberă din Munchen. Nu a fost, însă, găsit vinovat.

A fost anchetat pentru poliţie politică după anul 2000, dar niciun tribunal nu s-şa pronunţat împotriva lui. Torţionarul Pleşiţă nu a făcut nicio zi de închisoare şi nici nu a primit vreo sancţiune civilă.

 Colegii de Securtte au trimis coroane pentru Pleşiţă

Nicolae Pleşiţă a fost condus pe ultimul drum de foşti colegi de la Securitate. Ceremonia religioasă a avut loc la biserica Capu Dealului din Curtea de Argeş. Au participat câteva zei de persoane, rude al lui Nicolae Pleşiţă dar şi foşti colegi de Securitate din Argeş, Vâlcea sau Cluj, judeţe în care generalul şi-a desfăşurat activitatea. Generalul Iulian Vlad a trmis şi el o coroană de flori la înmormântarea lui Nicolae Pleşiţă.  
Trupul lui Pleşiţă a fost înhumat la coimitirul parochial din apropierea bisericii, la această partea a procesiunii presa neavând acces.


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite