Plăteşti meri dar cumperi plută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piteştenii se cam păcălesc atunci când achiziţionează pomi fructiferi din piaţă. Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (ITCSMS) Argeş, recomandă cumpărarea puieţilor direct de Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni sau de la magazinele de profil.

Vremea  este, acum,  tocmai bună pentru plantarea  puieţilor de pomi fructiferi şi nu numai.  Pieţele sunt invadate de  meri, peri, pruni, cireşi, gutui, caişi, piersici şi alte specii iar vânzările merg cum nu se poate mai bine. Pentru că la piaţă poţi negocia direct cu vânzătorul, mulţi aleg să-şi completeze grădina  cu puieţi cumpăraţi direct de pe tarabe sau de lângă. Un pomişor costă, aici, între 15 şi 20 de lei. Chilipirul  pe care l-au găsit se transformă, într-o mare dezamăgire când, după câţiva ani, cumpărătorul constată că cireşul pietros pe care a dat banii este de fapt un cireş sălbatic sau că mărul Golden care trebuia să facă  fructe aurii este de fapt o biată plută.

„ Este bine ca puieţii să fie cumpăraţi din magazine fixe unde avem posibilitatea să controlăm respectivii comerciaţi şi nu din piaţă sau de la tarabe unde nu ştii aproape niciodată, ce cumperi. Trebuie să fii un bun cunoscător ca să-ţi dai seama, despre ce este vorba, după culoarea scoarţei, pentru că de frunze nu putem vorbi în acest stadiu.”,  explică spune Lucian Sorin Isac , directrul Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) Argeş, care recomandă fermierilor să cumpere puieţi din hipermarketuri sau, şi mai indicat, direct  de la   Institututul de Cercetare Dezvolre pentru  Pomicultută Mătăcineni. În afara institutului, în Argeş exisă doar 3-4 producători  particulari de puieţi de pomi agreaţi de (ITCSMS) Argeş.

 În loc de magnolii, carpeni

 „ În urmă cu vreo trei ani am cumpărat  doi magnolii de la tarabele din Ceair. Am tot aşteptat să înflorească şi, nimic! Am chemat un specialist în arbuşti ornamentali să-şi sea cu părerea şi mi-a râs în nas, spunându-mi că  am dat banii pe carpeni. M-am lecuit de atunci şi nu mai cumpăr decât de la magazinele de profil”, spune Mădălin Buzatu, unul dintre  miile de cumpărătorii păcăliţi în pieţe.

 “Aceasta este cea mai des întâlnită practică a celor puşi pe înşelăciuni.  Vin în pieţe cu puieţi  din pădure, îi etichetează şi-i vând drept meri, peri, pruni, cireşi, gutui, caişi, piersici sau alţi  pomi fructiferi ori arbori ornamentali”.,, spune Lucian Sorin Isac.  Săptămâna trecută, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor a confiscat din pieţe pete 600 de puieţi de ...  cu totul altceva decât ceea ce pretindeau vânzătorii acestora.

  La hipermaketurile din Piteşti, puieţii de pomi fructiferi sau arbori ornamentali au preţuri cuprinse între  18 şi 40  de lei. Respectivii pomişori provin, în majoritatea cazurilor, din Ungaria, Polonia şi Italia. De la  Institututul de Cercetare  Dezvolre pentru  Pomicultută Mărăcineni aceleaşi specii de puieţi pot fi achiziţionate cu preţuri începând de la 12lei.




Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite