Piteşti: Planetariu din Piteşti vizitat de oameni din alte oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai aproape de stele, aceasta este deviza celor care au făcut, la Piteşti, unul dintre cele mai moderne planetarii din Europa. Sute de oameni vin săptămânal şi urmăresc spectacolele proiectate pe o cupolă de şapte metri în diametru.

Spectacolele educative se adresează tutoror categoriilor de vârstă. La Planetariu se pot urmări de la filmuleţe de 30 de minute pentru copii, până la o istorie a dispoziţivelor prin care oamenii au studiat spaţiul cosmic de-a lungul vremii sau filme pentru cadre didactice şi specialişti.


Vizitatori din afara oraşului
Săptămânal, la Muzeul Judeţean din Piteşti „debarcă” vizitatori din alte oraşe, care nu au posibilitatea de a urmă un spectacol de planetariu în altă parte. Este vorba despre grupuri de copii, de studenţi, elevi, dar şi de adulţi, unii dintre ei organizând excursii la Piteşti special pentru a urmări un spectacol la planetariu. „Vin grupuri din alte oraşe special pentru a viziona spectacole aici. Este un adevărat succes pentru că prezintă un real interes pentru oameni de toate vârstele”, spune Remus Cârstea, cel care se ocupă de planetariu şi unul dintre  cei care au luptat să aducă această mică minune tehnologică la Piteşti, în urmă cu doi ani.


Spectacol printre stele
Planetariul din Piteşti este unul dintre cele mai moderne din Europa şi din România, o ţară unde există un planetariu la 4 milioane de locuitori. Cel de la Piteşti are un ecran cu diametru de 7 metri, oferă vizionarea unor proiecții de planetariu, de cinematografie panoramică și simultană și de expoziții virtuale de înaltă definiție, sonorizate cu un sistem audio 5.1 pentru săli de cinematograf.  Poate găzdui 38 de spectatori, inclusiv persoane cu nevoi speciale de deplasare. Mobilierul este proiectat și realizat special pentru planetariu, iar volumul de proiecție beneficiază de un sistem de climatizare optim și ecologic. Cam acestea sunt caracteristicile sălii de spectacol „printre stele” de la Piteşti. Planetariul de la Piteşti funcţionează din vara lui 2008, a costat 250.000 de euro şi a primit până acum câteva mii de spectatori. „La Pitești, în urmă cu 30 de ani, începea să funcționeze prima expoziție multimedia din România dedicată științelor naturii și ecologiei.”, explică Remus Cârstea.


Spectacole produse în Franţa
Filmuleţele care pot fi vizionate la Planetariu sunt produse în Franţa şi au între 33 şi 50 de minute ca durată. ”Cursa către Pământ”  este  un spectacol special de desene animate, destinat tuturor copiiilor, pentru ca ei să înţeleagă mai uşor mai uşor primii paşi făcuţi în cucerirea cosmosului. ”Călătorie în sistemul solar” este un voiaj multimedia de 33 de minute destinat prezentării Universului pe intelesul publicului larg, dar există mai multe filme destinate oricăror categorii de spectatori. „În general, înainte de a alege un film, întrebăm spectatorii câteva lucruri pentru a vedea ce li se potriveşte cel mai bine ca nivel de cunoştinţe”, spune Remus Cârstea.


Programul planetariului
 De Miercuri până Duminica astfel:
10.00 şi 12.00  Matineu „Cursă către Pământ”
 14.00 şi 16.00 Cursă către Pământ sau Călătorie în Sistemul Solar
 17:30- Călătorie în Sistemul Solar.
 Preţ bilet: 2,5 lei - copii, studenţi, pensionari, persoane cu dizabilităţi, 4 lei - celelalte categorii de spectatori. Rezervări la 0248.212.561 int.130.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite