Piteşti: Merită să fii cetăţean de onoare al Piteştiului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Merită să fii cetăţean de onoare al Piteştiului?
Piteşti: Merită să fii cetăţean de onoare al Piteştiului?

Cei care intră în „cartea de onoare” a Piteştiului nu primesc nici proprietăţi, nici bani, nici măcar locuri de veci. Diploma le conferă doar privilegiul de a participa gratuit la manifestările ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive.

Despre cetătenii de onoare ai Piteştiului putem vorbi din anul 1993. Primele diplome meritorii au fost acordate condamnaţilor în procesul politic de la Tirasporl.

Este vorba despre Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanciuc, Tudor Petrov Popa, Alexandru Lesco şi Petre Godilac, cetăţeni ai Republicii Molvoda, care au militar pentru libertatea şi independenţa românescă. Toţi au primit diplome, buchete de flori, strângeri de mână şi cam atât din partea municipalităţii, la fel ca şi ceilalţi „cetăţeni de onoare” ai Piteştiului, desemnaţi din 1993 încoace.

Asta pentru că hotărârea Consiliului Local care face referire la titlul de „cetăţean de onoare” prevede puţine facilităţi în acest sens. Concret, cei 43 de „cetăţeni de onoare” câţi sunt înregistraţi până în prezent în actele Primăriei Piteşti, nu primesc bani şi nici proprietăţi.

Nici măcar un loc de veci, aşa cum se practică în alte oraşe mari din ţară. Legislaţia le conferă doar dreptul de a participa gratuit la manifestările ştiinţifice, cultural- artistice şi sportive care se desfăşoară în Piteşti.


„ Valorile nu sunt apreciate în România”
Părerile celor în cauză sunt împărţite. Unii se mulţumesc cu ce au, alţii au curajul să spună că şi-ar fi meritat mai mult din parte oficialităţilor locale.

„ Dacă atât se poate, ne mulţumim cu ce avem! Ce putem face?”, întreabă retoric multiplul campion mondial la aeromodelism Marian Popescu, declarat „cetăţena de onoare” al Piteştiului în 2003.

În schimb, Crinu Olteanu, care de trei ani s-a stabilit în Canada, împreună cu familia, a răbufnit înainte de a părăsi Piteştiul.

 „Plec pentru că aici nu pot face nimic. Valorire nu sunt apreciate în România. Rama de la diploma de cetătean de onoare am pus-o la o poză de familie, dragă mie. Mai mult nu am putut face cu ea”, a declarat fostul campion mondial la box, făcut „cetăţean de onoare” al Piteştiului în 1999.

Ponderea cea mai mare o au sportivii
Altfel, ponderea cea mai mare printre cetăţenii noştri de onoare o au cei care au realizat ceva în domeniul sportului. Lista care conţine zece nume de mari sportivi sau antrenori este deschisă de Nicolae Dobrin, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile.

Şi Adrian Mutu figurează la loc de cinste, fiind declarat „cetăţean de onoare” în 2004. Pe locul doi, ca pondere se află foşti ofiţeri de armată, cum ar fi generalul în retragere Gheorghe Ghencea sau colonelul în reverză Ion Ignat.

În rest, printre cetăţenii de onoare ai urbei găseşti poeţi, actori, regizori, dar şi politicieni, cum ar fi cazul fostului preşedinte al României, Emil Constantinescu.

Originar din comuna argeşeană Brădet, Emil Constaninescu ocupă locul 15 pe listă, primind titul onorific în 1998. Cel mai tănăr membru de onoare al Piteştiului este poetul Lucian Cristian Gava (npscut în 1990).

Ultimii trecuţi la categoria onoare sunt Constantin Nicolaescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Francois Fourmont, director general la Automobile Dacia şi Verojub Stefanovic, primarul din Kragujeac, oraş înfrăâit cu Piteşti. Cei trei au devenit cetăteni de onoare ai Piteştiului în acest an.

Beneficiile cetăteniilor de onoare ai Piteştiului
Persoana care deţine titlul de cetăţean de onoare al municipilui Piteşti are următoarele drepturi, conform HCL nr.77/ 2009:
- înscrierea în Cartea de Onoare a municipiului Piteşti;
- conferirea însemnelor corespunzătoare titlului de cetăţean de onoare al minicipiuluiPiteşti: diploma de cetăţean de onoare şi placheta cu stema oraşului;
- acces gratuit la spectacolele şi la manifestările ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive care se desfăşoară pe raza administrativ- teritorială a municipiului Piteşti;
- acces gratuit în bazele de agrement aflate în proprietatea municipiului Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite