Piteşti: Case peste morminte, în centrul Piteştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Case peste morminte, în centrul Piteştiului
Piteşti: Case peste morminte, în centrul Piteştiului

O parte din oraşul modern a fost construită peste vechi cimitire Pe locul cimitirului Bisericii „Sfânta Treime“ sau pe terenul unde era amplasată Biserica „Sfântul Nicolae“ se ridică acum case şi clădiri de birouri. La început un târg negustoresc, Piteştiul a devenit un oraş industrial care o cunoscut o dezvoltare puternică. S-a construit mult şi o întreagă istorie a rămas sub pământ. Deasupra vechilor morminte s-au r

Cel mai vechi cimitir al oraşului
Se pare că mormintele cele mai vechi ale oraşului se află la Biserica „Sfânta Treime“, amplasată central, pe strada Egalităţii. Biserica este ea însăşi monument isoric. Datează din 1654, iar între anii 1860-1880, aici a existat un cimitir, chiar în curte. Cimitirul se întindea pe 1.000 de metri pătraţi. Mare parte din osemintele au fost mutate, ulterior, la cimitirul Sf. Gheorghe, iar în jurul bisericii au fost ridicate case şi câteva clădiri de birouri.
„În urmă cu aproximativ trei ani, când s-au efectuat săpături în zonă, au mai fost găsite cranii umane“, spune Ilie Cornel, preotul paroh de la „Sfânta Treime“. În curtea bisericii încă mai există piatra mortuară a doi piteştenii, primii care au fost înmormântaţi aici.

Centrul oraşului, plin de cimitire
În centrul de azi al Piteştiului a mai existat un cimitir, respectiv cel care ţinea de Biserica „Sfântul Nicolae“, lăcaş de cult ce a fost dărâmat de comunişti în 1962, cunoscută şi sub numele de „biserica cu ceas“.
Când a fost modernizat centrul oraşului, în zona fostei biserici s-au găsit, de asemenea, oseminte. Deşi iniţial, sit-ul arheologic respectiv trebuia acoperit cu sticlă, ulterior s-a renunţat la idee. De fosta Biserică „Sfântul Nicolae“ mai aminteşte acum doar o machetă construită din lemn şi amplasată pe locul fostului lăcaş de cult. Bătrânii care au apucat să vadă şi biserica adevărată, nu doar macheta, încă se mai închină când trec prin locul respectiv.
„Eu am auzit că ordinul pentru demolare l-ar fi dat chiar Nicolae Ceauşescu, pe atunci secretar de stat“, spune Alexandrina Marin, în vârstă de 75 de ani din Piteşti.

Comoară sub casă: o găleata cu icuşari
În timpul executării diverselor lucrări de construcţie sau demolare, au fost găsite oseminte în mai multe locuri din centrul oraşului. Dar nu s-au găsit numai oseminte, ci şi aur. În anul 1972, când se executa dărâmarea unei case din zona centrală, situată chiar în faţa Bisericii „Sfântul Ilie“, s-a găsit o cantitate destul de mare de icuşari de aur. Cel puţin aşa povesteşte unul dintre şoferii care au participat la acele lucrări. „Eu eram pe excavator şi la un moment dat mi-au spus să mă opresc. Găsiseră o găleată de icuşari din aur. Cei de la Securitate veniseră deja la faţa locului să ridice aurul. Nici nu am apucat să cobor că au şi ridicat comoara“, povesteşte Marian Oprea, acum în vârstă de 68 de ani.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite