Piteștiul, printre orașele cu cel mai mare tarif la căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federația Asociațiilor de Proprietari și Locatari Argeș a întocmit un top al orașelor cu cele mai mari tarife la agentul termic, potrivit căruia, la Pitești, gigacaloria e mai scumpă decât în majoriatea orașelor de talia sa și spune că tariful real ar trebui să fie cu  circa 50 de lei mai mic.

Elisabeta Neacșu locuieșe în blocul B5C din Prundu, într-un apartament cu două camere.Este branșată la sistemul centralizat de încălzire iar pentru luna decembrie are de plătit, numai pentru căldură, aproape 300 de lei. Dacă ar fi locuit în Ploiești, de exemplu, unde tariful  este  cu 43% mai mic decât la Pitești, ar fi trebuit să scoată din buzunar în jur de 170 de lei.

“E foarte, foarte scumpă căldura. Nu se poate ca la două camere să ai de plătit 300 fără câțiva lei, numai către termoficare. Cei care au trei camere au ajuns la căte 400 de lei. Pe o asttfel de criză cum să  te descurci. Iar în blocul nostru sunt 41 de apartamente care au rămas racordate de furnizorul de agent termic în sistem centralizat iar restanțele continuă să se adune.” spune femeia care este și administratora blocului.

Potrivit unui clasament realizat de Federația Asociațiilor de Proprietari și Locatari Argeș, cu un tarif de 198,5 lei pe gigacalorie practicat de Sc Termo calor Confort s.a,  piteștenii plătesc mai mult decât bucureștenii, ploieștenii, craiovenii, ieșenii sau constănțenii. Doar la Arad,unde gigacaloria costă 220 de lei și la Târgu Mureș unde a ajuns la 230 de lei,  se plătește mai mult decât la noi.  În top au fost incluse, potrivit conducerii FAPLA, orașele cu peste 140 de mii de locuitori.

 “La București, gigacaloria costă 130 de lei, la Ploiești, 115, la Craiova 175 , la Iași 168,  la Constanța, 180 iar la noi, la Pitești, 198,5 lei.  Este prețul  pe care-l plătesc consumatorii după aplicarea subvențiilor, pentru  că, la Pitești agentul termic se produce la un cost de 385 lei pe gigacalorie. Un nivel ridicat cauzat de faptul că în ultimii ani nu s-au mai realizat lucrări de investiții  pe linie de producție, transport și distribuție. Singura soluție pentru scăderea acestor tarife  este transformarea tuturor punctelor termice în centrale de cartier”, spune Constantin Băjenatu, președintele FAPLA, adăugând că un tarif normal al gigacaloriei pentru Pitești ar fi undeva la 140 -150 lei/gigacalorie.

Doar 10 noi centrale de cartier, anul acesta


“Mi se pare nerealist să spui că 140 lei/gigacalorie ar fi tariful normal pentru Pitești. Să nu uităm că Piteștiul este un oraș în trepte iar la noi distribuția și transportul se fac altfel decât în celelate orașe pe care Federația le dă ca exemplu. Noi nu ne comparăm cu Ploieștiul sau cu   Constanța.  Nu cred că la  întocmirea topului au fost luate  în calcul  toate aceste aspecte”, spune  primarul Piteștiului Tudor Pendiuc.

  Deocamdată, în proiectul de buget pe 2011 au fost prevăzute fonduri pentru realizare a 10 noi centrale de carier, pe lângă cele șase deja existente, investiție care ar trebui să mai reducă un pic costurile de producere a agentului termic, însă până la transformarea tuturor celor peste 60 de puncte termice în astfel de centrale, va mai dura.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite