Piteştiul, pe locul 4 ca aglomeraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 80.000 de autoturisme la 180.000 de locuitori. Oraşul nostru se numără printre cele mai aglomerate din ţară, iar numărul locurilor de parcare este mult mai mic în comparaţie cu numărul maşinilor.

Piteştiul ar mai avea nevoie de cel puţin 20 000 de locuri de parcare pentru ca traficul să nu mai fie îngreunat de cei care îşi lasă maşinile la întâmplare sau de fluxul mare de autovehicule care circulă zilnic pe străzile oraşului.


Conform statisticilor, municipiul Piteşti ocupă locul 4 pe ţară din punct de vedere al traficului aglomerat, după Bucureşti, Timişoara şi Cluj. Este lesne de înţeles de ce, dacă e să calculăm câte maşini circulă prin oraş.


La o populaţie de aproximativ 180.000 de locuitori, în Piteşti sunt înmariculate peste 80.000 de autoturisme, ceea ce înseamnă o medie de 440 de maşini la o mie de locuitori.


O explicaţie pentru traficul aglomerat din oraşul nostru este accea că multe autovehicule tranzitează Piteştiul, fiind un oraş de legătură între Braşov, Vâlcea, Craiova şi Bucureşti, prin autostradă.


“Piteştiul are o densitate mare de locuitori pe kilometru pătrat. Este un oraş pe o suprafaţă restrânsă şi are o formă lunguiaţă, atipică. Traficul se desfăşoară mai ales pe axul central, de la zona Bascov până la Vamă, pe o distanţă de 14,7 kilometri.Cartierele sunt situate pe coline, iar circulaţia se desfăşoară dinspre pante spre central oraşului”, explică viceprimarul Cornel Ionică.


A scăzut numărul călătorilor din autobuze
O altă explicaţie ar fi faptul că Uzina Dacia este la aproximativ 20 de kilometri de Piteşti. “Economia s-a mişcat bine şi piteştenii şi-au permis să cumpere maşini. Foarte multe dintre acestea sunt de producţie autohtonă, de la Dacia. A scăzut şi numărul de călători în transportul în comun şi am observat că mulţi tineri au maşini noi”, spune viceprimarul Cornel Ionică.


Soluţii pentru decongestionarea traficului sunt sensurile giratorii şi lărgirea arterelor principale de circulaţie.


“S-au supralărgit bulevardele şi mai sunt în curs de amenajare sensuri giratorii, de exemplu în intersecţia străzii Gârlei cu Bulevardul Nicolae Bălcescu şi astfel s-a mai calmat traficul şi tamponările. Cele mai aglomerate perioade sunt dimineaţa când oamenii se duc la serviciu şi copiii la şcoală şo după-amiaza între orele 15 şi 17. Avem poliţişti în toate zonele care dirijează circulaţia în aceste intervale orare.”, a declarat comisarul şef Marian Badea, şeful Poliţiei Rutiere Piteşti.


Cnform Administraţiei Domeniului Public în Piteşti sunt 50.000 de locuri de parcare. Zonele cu cele mai mari probleme din acest punct de vedere sunt central oraşului, cartierele Nord şi Trivale şi zona Podul Viilor. Numai anul trecut au fost construite 9000 de locuri de parcare, 6000 dintre acestea fiind în cartierul Găvana. “Avem un deficit de 20.000 de locuri de parcare, mai ales în centru, dar şi în cartiere. Este o problemă şi cu terenurile care au fost retrocedate prin hotărâri judecătoreşti şi nu avem unde construi.”, încheie viceprimarul Piteştiului.





Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite