Piteşti: Un psiholog a încercat să convingă deţinuţii să se lase de fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcarea Zilei Mondiale fara Tutun are rolul de a informa si sensibiliza cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, dar si cu privire la progresele facute in lupta de prevenire a bolilor asociate consumului de tutun si de constientizare a populatiei fumatoare cu privire la consecintele fumatului

Ziua Mondială fără Tutun a fost sărbătorită la Piteşti printr-o campanie de informare şi sensibilizare a populaţiei. Medici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş au stat de vorbă cu tinerii din şcolii şi din licee despre riscurile la care se expun dacă fumează, iar un psiholog a încercat să convingă peste 50 de deţinuţi de la Penitenciarul colibaşi să renunţe la acest viciu.

Marcarea Zilei Mondiale fara Tutun are rolul de a informa si sensibiliza cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, dar si cu privire la progresele facute in lupta de prevenire a bolilor asociate consumului de tutun si de constientizare a populatiei fumatoare cu privire la consecintele fumatului. In acelasi timp are rolul de a informa si sensibiliza si populatia nefumatoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de tigara – asa-numitul “fumat pasiv” – alaturi de imputernicirea si incurajarea acestora din urma de a-si solicita dreptul la un aer fara fum de tigara, prin aplicarea in practica a prevederilor legale in vigoare.


In 2010, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) propune tema: “Diferentele socio-economice şi inegalităţile de gen în tutun - marketingul adresat femeilor”, sub sloganul: “Fumatul urateste !”


De aceea pe 31 mai 2010 si în tot anul următor, OMS încurajează guvernele să dea atentia cuvenită protejării femeilor fată de încercările companiilor de tutun de a le ademeni la dependenta de nicotină pe viată. Femeile reprezintă o tintă majoră pentru industria tutunului, care trebuie să înlocuiască aproape jumătate dintre fumătorii actuali ce vor muri prematur de boli legate de fumat.


Femeile reprezintă circa 20% dintre cei peste 1 miliard de fumători în lume. Proportia de 1 din 5  se schimbă sensibil pentru cohorta adolescenti:  mai mult decat 1 din 3 sunt fete.


În Uniunea Europeană prevalenta fumatului în populatia generală peste 15 ani este 32 % la barbati si 21 % la femei.

    În tara noastră, pentru prima data în ultimele decenii studiile arată descresterea prevalentei fumatului de la 35,1 % în 2003 la 30,0 % în 2007, provenind din scăderea masivă a fumatului la barbati (46,4 -> 33,0 %) dar si cresterea moderată la femei (24,1->27,1 %) cauzată de sporirea sensibila a fumatului in rândul fetelor.

Femeile necesită protectie specială fată de tacticile gen-diferentiate de reclamă, marketing si dezvoltarea produselor din tutun specifice pentru femei ale transnationalele din industria tutunului, care propagă mituri asociind fumatul cu eleganta, farmecul, mondenitatea, silueta. Renuntarea la fumat de către femei este incriminată ca ducând  automat la cresterea în greutate.


    Tutunul ar putea ucide 1 miliard de oameni in acest secol. Contracararea educativa a marketing-ului gen-specific pro-tabac poate contribui la reducerea fumatului la femei si poate salva numeroase vieti.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite