Piteşti: Zeci de bolnavi TBC puşi să facă naveta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea spitalului TBC are mai mult de o jumătate de secol vechime
Clădirea spitalului TBC are mai mult de o jumătate de secol vechime

Dacă spitalul TBC nu va fi reabilitat, nu va primi autorizaţia sanitară de funcţionare aşa că pacienţii vor trebui să meargă la alte spitale. Doctorii şi pacienţii nici nu vor să audă de mutarea în alte unităţi, chiar dacă spitalul e într-o stare avansată de degradare, pentru că asta ar înseamna să facă naveta. Reparaţiile nu pot fi făcute până la 31 martie, termenul limită impus de DSP.

Clădirea veche de mai bine de jumătate de secol care găzduieşte Spitalul TBC din Piteşti nu a beneficiat niciodată de o reparaţie capitală. Directorul îşi aminteşte că prin anul 2000 a fost zugrăvită, dar lucrarea s-a făcut de mântuială întrucât tencuiala a început să cadă. Scurgerea timpului şi-a pus amprenta pe imobil care se află acum într-o stare avansată de degradare şi cu greu mai poate găzdui personalul medical şi pacienţii cu boli la plămâni.


31 martie, termenul limită pentru reparaţii
 Din acest motiv, Direcţia de Sănătate Publică Argeş a dat termen până la 31 martie să se efectueze lucrări de reparaţie, altfel spitalul nu va primi autorizaţia sanitară şi nu va mai putea funcţiona.


„Spitalul de Pneumoftiziologie se află într-un plan de conformare pentru a obţine autorizaţia sanitară. Au termen până la 31 martie să facă toate amenajările interioare, altfel nu primesc autorizaţia sanitară şi nu vor mai putea funcţiona“, a spus, ferm, doctorul Anca Alexandrescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.


Directorul Spitalului TBC din Piteşti spune că nu există fonduri pentru reparaţii capitale şi chiar dacă ar fi, în doar o lună şi jumătate nu se poate face aşa ceva. „Nu avem nici timp să facem reparaţii capitale, dar nici bani. Problema sunt fondurile. Din punctul de vedere al Consiliului Judeţean, proprietarul clădirii, nu se justifică să se facă investiţiile de care clădirea ar avea nevoie pentru funcţionare. Numai pentru repararea acoperişului ne-ar trebui 200.000 lei“, spune doctorul Răzvan Marmandiu, directorul Spitalului TBC.


Pacienţii ar putea fi mutaţi la alte spitale din judeţ
În acest caz se ia în calcul mutarea pacienţilor şi a personalului în alte unităţi medicale. Spitalul TBC are în prezent 45 de paturi şi 48 de pacienţi internaţi. Dintre acestea, s-a propus mutarea a 30 de paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie Cronici Leordeni şi 15 paturi, fie la Spitalul TBC din Câmpulung, fie la Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Andrei“ din comuna Valea Iaşului.


Personalul medical şi nici pacienţii nu sunt de acord cu mutarea în alte localităţi întrucât vor fi nevoiţi să facă naveta. „Nici medicii şi nici pacienţii nu sunt de acord să facă naveta. Unii dintre bolnavi nu se vor mai duce deloc la tratament. Ei preferă să vină aici, aşa cum sunt condiţiile, pentru că este mai aproape. Veniturile medicilor nu sunt prea mari, au şi alte greutăţi şi să-i mai pui să facă şi naveta, li s-ar îngreuna viaţa profesională.”, explică doctorul Răzvan Marmandiu.


Spitalul Judeţean are şi alte secţii de mutat

O zi de navetă Piteşti-Valea Iaşului costă 14.4 lei. Nu-i de mirare că nici pacienţii nu sunt de acord cu mutarea şi sunt pregătiţi să protesteze. „Nu sunt de acord cu mutarea pentru că este foarte departe. Şi aşa ajung greu la Piteşti. Ar fi normal să rămână aici. De când îl ştiu, aşa arată spitalul. Ar trebui să-l repare că mare lucru nu s-a realizat“, spune, nemulţumită, Victoria Mitu, o pacientă.


O altă soluţie ar fi înfiinţarea unei secţii de Pneumoftiziologie în cadrul Spitalului Judeţean, în locul secţiei de Dermatologie sau în locul sediului Colegilor Medicilor, doar că spaţiile sunt mult prea mici pentru a putea muta întreg spitalul TBC. Pentru celelalte spaţii libere de la Judeţean, responsabilii spitalului au deja în plan mutarea altor secţii, cum ar fi cea de Balenofizioterapie şi cea de Oncologie, care sunt pe lista de aşteptare de ceva vreme.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite