Piteşti: Viorel Ciobanu, antrenorul campionilor în apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Ciobanu dă startul pentru marea performanţă
Viorel Ciobanu dă startul pentru marea performanţă

Fost campion naţional de atletism, muşceleanul învaţă am de an în jur de 1.000 de copii să înoate în Bazinul „Olimpic” din Piteşti către performanţă.

Bazinul „Olimpic” din Piteşti este de câţiva ani a doua casă pentru antrenorul de înot Viorel Ciobanu. Din anul 2003, de când a început să practice meseria de antrenor de nataţie, la CSM Piteşti, petrece în medie 10 ore pe zi în bazin, alături de sute de copii pe care îi învaţă să înoate către marea ferformanţă. În copilărie a practicat atletismul încă de la vârsta de 7 ani la Câmpulung, oraşul său natal. Era specialitist în probele de viteză, fiind medaliat în repatate rânduri cu aur, argint sau bronz la campionatlle naţionale. Din goana după trofee pe pista de atletism s-a oprit însă prematur, la 18 ani, când a intrat la facultate.


Campion naţional la atletism


„Am întrerupt atletismul când am fost admis la Faculatatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. Nu mă puteam împărţi între antrenamentele de la Câmpulung şi cursurile de la Bucureşti”, spune Viorel Ciobanu. Pe băncile facultăţii a prins gustul pentru meseria de antrenor, cu toate că părinţii săi ar fi vrut să facă altceva în viaţă. „ Mama şi tata îmi spuneau să dau la ingineri, în speranţa că ulterior voi prinde un loc de muncă la Uzina ARO. Le-am spus însă că m-am săturat de atâta matematică şi fizică în liceu şi că vreau să devin antrenor”, povesteşte muşceleanul. Imediat după ce a ieşti de pe băncile facultăţii, Viorel Ciobanu a început să-şi urmeze visul. A fost mai întâi profesor de educaţie fizică şi sport, iar din 1998 a început să lucreze ca instructor la grupele de iniţiere la Bazinul „Olimpic” din Piteşti. „ În facultate am avut dublă specializare: nataţie şi atletism şi asta m-a ajutat enorm în meseria pe care mi-am ales-o. Până în prezent cred că m-am ocupat de iniţierea a mii de copii. Vara, la cursuri se înscriu cam o mie de copii”, spune Viorel Ciobanu. Drumul către performanţă în apă este însă destul de anevoios. Implică multă răbdare şi ore în sir de muncă până la epuizare la antrenamente, astfel că foarte mulţi prichindei se pierd pe drum.


Doi dintre sportivii săi fac parte din lotul naţional


 „Cu copii trebuie să ai în primul rând multă răbdare. Sita cerne mărunt. Din miile de copii care vin la bazin să înveţe să înoate doar câtiva zeci ajung să se bată pentru medalii în întrecerile naţionale de internaţionale. Când cresc, unii se axează pe şcoală, alţii se îndrăgostesc sau se pierd din cauza anturajului. Pragul critic este la vârsta de 14-15 ani, când începe adolescenţa”, este de părere antrenorul de nataţie. Înotul piteşetan produce anual sute de medalii, CSM Piteşti producând campioni în apă pe bandă rulantă. Actualmente, Viorel Ciobanu se ocupă de pregătirea a 40 de sportivi obişnuiţi deja cu podiumul de premiere. Doi dintre ei, Mădălin Ţugui şi Eduard Barbu fac parte din lotul naţional de juniori şi repezintă marile speranţe ale nartaţiei piteştene. „În decembrie, anul trecut, la cel mai tare campioan naţional desfăşurat la Bacău, sportivii noştri au bătut toate recordurile. Am obţinut 84 de medalii, cu 40 de copii înscrişi în concurs, iar în clasamentul general pe medalii CSM Piteşti a ocupat prima poziţie, cu 1096 de puncte. Record naţional absolut”, conchide Viorel Ciobanu.

Întrebări şi răspunsuri

 
Câţi kilometri alergă pe zi un înotător de performanţă?


Performanţă cere cam 2-3 ore pe zi. Perfornanţa nu se obţine uşor. Un sprtiv parcurge în apă în medie între 6 şi 8 kilometri în fiecare zi.  Plus că şi regimul alimentar este extrem de important. Copiilor mei le cer să mănânce cât mai sănătos. Tocăturile sunt excluse. Fiertura, salata cu verdeaţă multă, peşte sau fruncte de tot felul. Cam asta înseamnă o alimentaţie sănătoasă.


 Înotul este un sport unde au acces şi copii care provin din familii cu venituri modeste?

Cu siguranţă, pentru că vorbim de un sport individual unde nu îţi trebuie decât talent şi ambiţie ca să reuşeşti. Spre exemplu, avem un copil foarte talentat care face naveta zi de zi de 8 ani de la Mioveni la Piteşti. La noi în vestiar nu există diferenţe între cei care au bani şi cei care nu au. Este tabela care îţi arată timpul şi îţi stabileste valoarea.


Ce-i place


„ În puţinul timp liber de care dispun, cel mai mult îmi place să ies cu soţia şi cu băieţelul meu la plimbare. De cele mai multe ori mergem în centrele comerciale din Piteşti unde există locuri de joacă pentru copii. Petrecem acolo ore întregi.”


Ce nu-i place


„ Nu-mi place să gătesc. Nu îmi găsesc locul în bucătorrie decât atunci câdn trebuie eventual să încălzesc mâncarea. Totodată, nu-mi plac oamenii care tind spre minicună sau care sunt prefăcuţi.”

Profil: Viorel Ciobanu
Născut: 1 februarie 1976 ( Câmpulung)
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
Experienţă: profesor de educaţie fizică şi sport şi antrenor de înot
Familie: căsătorit, pe soţie o cheamă Monica, şi  au împreună un băiat pe care îl cheamă Sebastian

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite