Piteşti: Vinul de Ştefăneşti, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai importante simboluri ale Argeşului, vinul de Ştefăneşti, este ameninţat cu dispariţia din cauza datoriilor şi ciuntirii patrimoniului de teren al institutului unde, cu douăzeci de ani în urmă, se producea unul dintre cele mai bune vinuri din ţară.

În topul datornicilor argeşeni, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru biotehnologii în Horticultură de la Ştefăneşti  ocupă de la distanţă primul loc.

Sute de hectare de vie distruse

Din cele peste 3000 de hectare cultivate cu vie sau în pregătire cât avea Institutul acum 30 de ani, au mai rămas dor 940 în parimoniul INCDBH. Cauza au fost retrocedările către persone private. „Au venit şi au luat teren de aici locuitori din Bascov (55,7 ha), Bîrla(86,6 hectare), Poienari de Muscel  (12.5 ha) , Mioveni  (43 de ha), Budeasa  32.6 ha) şi Topoloveni (31.5 ha) şi vor mai fi suprafeţe care se vor pierde.", spune actualul director al institutului, Constantin Tănăsescu. Din suprafeţele retricedate, doar 30 de hectare au ajuns la particulari care au îngrijit via şi produc vin. Restul suprafeţelor au ajuns în paragină. "Marea nenorocire pentru viticultura argeşeană este că aceste suprafeţe sunt efectiv abandonate, proprietarii şi-au luat terenurile şi nu au făcut absolute nimic cu ele", adaugă directorul INCDBH.

La un pas de executare

"Vinul de Ştefăneşti" are adtorii de peste 250 de miliarde lei vechi, din care 00 de miliarde la stat, plus penalităţi şi două milioane de dolari pentru un credit luat pentru achiziţionarea unei noi linii de îmbuteliere. Din cauza datoriilor, AVAS-ul a executat "vinul de Ştefăneşti" şi atunci s-au pierdut toate mijloacele fixe, utilaje, linia de îmbuteliere nouă, containerele pentru vin şi multe altele. "Acum lucrăm cu utilaje închiriate tocmai de la cel care le-a câştigat la licitaţia AVAS şi plătim 26.000 de lei vechi pe lună.", spune Constantin Tănăsescu. Actualmente, instituţia mai are 86 de angajaţi, din peste o mie câţi erau în anii 90, iar acum supravieţuieşte din fondurile din cercetare, tăiate şi ele cu 30%, şi din vânzările de vin. În acest moment, pe stoc mai există două milioane de litri de vin, dar anul acesta se anunţă unul slab din cauza condiţiilor meteo. "Anul acesta va fi un an slab din cauza condiţiilor meteo, iar noi trebuie să ne bazăm foarte mult pe vânzări. În plus, adoptarea legii 45 ne-ar ajuta, pentru că ar stabili foarte clar un patrimoniu de 450 de hectare care să rămână intangibil. Până atunci, suntem oricând în pericol de a fi executaţi silit", spune directorul Tănăsescu.

În anii '80, la INCDBH s-a produs atâta vin încât a fost depozitat şi în vasele de inox de la Petrochimie. Acum, nici măcar vasele pentru depozitare de la institut nu mai există, marea majoritate fiind vândute.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite