Piteşti: Universitatea din Piteşti a înmatriculat studenţii şi apoi a desfiinţat secţiile pentru care optaseră aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi studenţi care au optat pentru istorie au ajuns studenţi...la jurnalism foto. Felix Cuceanu
Mai mulţi studenţi care au optat pentru istorie au ajuns studenţi...la jurnalism foto. Felix Cuceanu

Au organizat examen de admitere, au declarat admişii, i-au pus să semneze contractele de şcolarizare şi apoi i-au informat că specializările pentru care ei au optat nu mai există.

Studenţii au avut de ales între a merge la o altă specialitate din cadrul Universităţii din Piteşti sau să piardă un an de studiu. Numai au posibilitatea de a se înscrie la alte universităţi pentru că deja semnaseră contractul cu instituţia Piteşteană.

40% dintre specializări desfiinţate

Decizia de a închide anumite specializări s-a luat din cauza lipsei de studenţi. Dacă o secţie nu a avut cel puţin 25 de studenţi, iar în cazul uneia noi, cel puţin 40, în Senatul Universităţii din Piteşti s-a luat decizia ca secţia să nu mai existe în acest an universitar.

Printre specializările desfiinţate se numără istoria, chimia, ingineria fizică, matematica şi hoticultura. Studenţilor de la matematică li s-a recomandat să se mute la informatică, iar cei 27 de studenţi care au fost admişi la istorie au fost îndrumaţi spre jurnalism sau relaţii internaţionale. Pentru că fuseseră admişi pe locuri subvenţionate, unii au accetat tocmai pentru a nu pierde locul şi un an de studiu. „Noi aveam la istorie 27 de admişi şi s-a luat decizia ca specializarea să se desfiinţeze după ce s-a dat admiterea şi au fost înmatriculaţi. Practic au semnat contractele de studii şi nu mai puteau pleca la altă universitate. Noi sperăm ca specializarea să fie reînfiinţată de la anul. Dacă ei au optat pentru istorie sau filozofie au făcut-o pentru că asta voiau în mod special", spune lectorul Aurelia Chiston, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Piteşti.

Istoria mutată la jurnalism sau relaţii internaţionale

 „Eu am venit pe 1 octombrie să-mi iau orarul la istorie, acolo unde am optat. Îmi place istoria şi asta voiam să fac. Pe 1 octombrie am fost anunţat că nu mai există această specializare şi atunci am mers la jurnalism. Ce-i drept eu am pierdut telefonul cu numărul pe care îllăsasem la facultate pentru contact.", spune Alexandru Vlad unul dintre admişii la istorie pe unloc subvenţionat care a fost „telepotat" la jurnalism. „Eu am fost sunat pe la sfârşitul lui septembrie şi anunţat că nu mai există istoria şi că trebuie să aleg între relaţii internaţionale sau jurnalism. Eu sunt la taxă şi am ales jurnalismul. Mă gândesc să trec la istorie dacă se va mai putea mai târziu", spune un alt student, Cristian Toma.

„Sunt câţiva studenţi care au venit de la istorie pentru că au fost puşi în situaţia de a alege altă specializare sau a pierde locul şi un an de studii", spune lectorul Carmen Nicolescu, profesor de stilistică la Jurnalism.

„Aici este vorba despre atonomia universitară. Înfiinţarea sau desfiinţarea unor specializări ţin de hotîrârile intrene ale unei universităţi. Eu nu cred că un Senat al unei universităţi poate să facă aşa ceva, dar am să mă interesez mai mult pentru că am fost plecat din ţară o săptămână şi nu consc problema", spune Ion Ciucă, director Direcţia de Finanţare a Învăţământului Superior din cadrul Ministerului Educaţiei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite