Piteşti: Studenţi rămaşi fără specializări după ce au fost admişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectoratul Universităţii din Piteşti
Rectoratul Universităţii din Piteşti

În jur de 250 de studenţi au fost afectaţi  în urma deciziei Senatului Universităţii din Piteşti de a închide, pentru anul universtar 2010-1011 o serie de specializări. Este vorba despre specializări de la facultate sau de masterate care nu au întrunit numărul de studenţi pentru a putea funcţiona.

Lupta celor de la istorie

La secţia de istorie profesorii au făcut eforturi pe ultima sută de metrisă mai înscrie câţiva studenţi pentru ca secţia să nu fie desfiinţată. "Mai aveam nevoie de 5, 6 studenţi, însă li s-a cerut să achite 1000 de lei din taxa de 2500, deşi, în mod normal puteau face acest lucru până pe data de 15 octombrie. Normal că nu au putut deci nu au putu fi înscrişi. Este clar că s-a vrut că anumite secţii să fie închise, iar altele să fie păstrate. Din câte am înţeles sunt câţiva studenţi de la matematică şi de la istorie care spuneau că vor da Universitatea în judecată", spune un cadru didactic, sub protecţia anonimatului.

„Este o bătaie de joc la adresa studenților. Mulți dintre studenți au plătit taxa de înmatriculare, probabil unii și pe cea de școarizare, iar acum se văd și dați afară, după ce li s-au desființat secțiile, sau sunt obligaţi să accepte specializări pe care nu le-au dorit. Dacă se dorea ca secțiile care nu sunt foarte căutate să fie desființate, se luau datele de anii trecuți și nu se mai organiza admitere pentru ele", spune Mircea Bărbuceanu, vicelider de sindicat la Sindicatul Liber al Universităţii din Piteşti. „La noi, la fizică s-a desfiinţat o specializare, în condiţiile în care această catedră aduce 18% din banii pe proiectele de cercetare, media pentru o catedră din universitate fiind de 3% din fondurile pe cercetare, iar eu decid să desfiinţeze această specializare", spune lectorul Mircea Bărbuceanu.

Atotputernica  autonomie

Ministerul Educaţiei a fost sesizat în legătură cu aceste probleme însă până acum nu au avut nicio reacţie. Studenţii au semnat contracte de şcolarizare pe anumire specializări şi apoi aceste contracte nu au mai fost respectate tocmai de către universitate. Am cerut poziţia oficială a Ministerului educaţiei în această problemă. „Nu cred că este posibil să se fi întâmplat asta. Trebuie văzut ce scrie în hotărârea din Senat. Oricum ce secţii desfiinţează decid cei din Senatul Universităţii. Noi nu ne putem băga", spune spune Ion Ciucă, director Direcţia de Finanţare a Învăţământului Superior din cadrul Ministerului Educaţiei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite