Piteşti: Spitalul Judeţean, în pragul blocajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Totodată, din cauza datoriilor acumulate de unitatea medicală, angajaţii sunt neliniştiţi întrucât se zvoneşte că nu mai sunt bani de salarii.

Angajaţii spitalului se gândesc cu îngrijorare că este posibil să nu-şi mai primească salariile, deşi preşedintele Consiliului de Administraţie, medicul Dan Manu dă asigurări că nu va fi chiar aşa. „Nu ştiu cine a scos asemenea zvonuri, însă nu sunt reale. Oamenii îşi vor primi banii la termen şi situaţia este gestionabilă", spune, încrezător, Dan Manu.

„Noi ne facem griji că nu se ştie niciodată. De la o zi la alta ne putem trezi fără salarii de tot, cu problemele care sunt.", spune o asistentă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.

Vina este a Casei de Asigurri de Sănătate

 „Ar trebui să existe o casă autonomă, a judeţului, pentru o bună gestionare a banului, nu ca acum, când CAS aruncă banii unde şi cum vrea, câte o ciozvârtă pe la fiecare spital după cum sunt vremurile", explică Dan Manu.

Datoriile Spitalului Judeţean din Piteşti aproape că s-au dublat în ultimul an. În vara anului trecut, spitalul avea datorii de doar aproximativ 4 milioane de euro, acum ajungând la 7.

Pacienţii îşi cumpără de cele mai multe ori absolut totul, de la perfuzii până la vată şi medicamente, iar medicii sunt şi ei siliţi să achiziţioneze pe banii lor cele necesare profesării meseriei.

„Acum apar problemele cu furnizorii, dar sperăm ca datoriile să fi plătite la timp şi să mai avem înţelegere pentru că mi-e frică să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă vom ajunge într-un blocaj total", spune preşedintele CA.

Acelaşi Consiliu a decis, ca banii să plece numai către priorităţi: medicaţie de urgenţă, alimente reactivii necesari, benzina pentru ambulanţe şi utilităţile.

„Maternitatea este sigură"

Maternitatea de la Spitalul Judeţean este singura pe raza municipiului Piteşti unde sunt aduşi pe lume copiii. Aici se nasc aproximativ 200 de copii în fiecare lună.

Maternitatea a fost dotată cu aparate de aer condiţionat în urmă cu doi ani şi este una dintre cele mai bine dotate secţii din spital.

„Am făcut toate cele necesare pentru a evita asemenea nenorociri. Maternitatea noastră este sigură! Indiferent de spital însă, acum se fac verificări. Problema este că aparatele de aer condiţionat, care sunt necesare secţiei, sunt legate la acelaşi cablu de alimentare electrică precum restul aparaturii. Noi avem aer condiţionat de doi ani, avem personal specializat care monitorizează permanent. Cine greşeşte, plăteşte. Suntem salariaţi din banul public", a subliniat doctorul Dan Manu, referindu-se la tragedia petrecută recent la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Şeful Secţiei de Neonatologie, dr. Mihaela Vintilă este cea care s-a opus însă amplasării aparatelor de aer condiţionat în saloanele nou-născuţilor. „Nu cred că este necesar să punem aparate în salon. Micuţii nu au nevoie de el, poate doar personalul care lucrează acolo. Aşa că am amplasat aparatele pe hol şi ele sunt legate în doze separat de restul aparaturii", spune medicul.

„Conducerea spitalului judeţean piteştean a decis formarea unei comisii tehnice care să verifice toate secţiile şi să dispună remedierea eventualelor probleme care pot duce la incidente precum cel de la Bucureşti", spune directorul adjunct al spitalului, dr. Anci Ionescu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite