Pitești: Secţii externe de meşteşuguri tradiţionale, la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 23 - 24 septembrie a.c., Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti a inaugurat patru noi secţii externe de meşteşuguri tradiţionale, cu sprijinul Consiliului Judeţean Argeş, pentru cultivarea valorilor şi obiceiurilor tradiţionale în rândul tinerilor.

În perioada 23 - 24 septembrie a.c., Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti a inaugurat patru noi secţii externe de meşteşuguri tradiţionale, cu sprijinul Consiliului Judeţean Argeş, pentru cultivarea valorilor şi obiceiurilor tradiţionale în rândul tinerilor. Sub patronajul Şcolii Populare de Arte şi Meserii, în colaborare cu autorităţile locale, joi, 23 septembrie a.c., la Poienarii de Muscel - sat Jugur a luat fiinţă o clasă de confecţionat instrumente muzicale, în timp ce la Rucăr tinerii au posibilitatea de a învăţa arta ţesutului şi cusutului. De asemenea, vineri, 24 septembrie a.c., la Coşeşti a fost inaugurată o clasă de olărit, iar la Nucşoara o secţie de sculptură în lemn. În cele patru secţii externe copiii vor deprinde arta populară de la meşteri consacraţi: Constantin Mihaiu - secţia onfecţionări de instrumente muzicale (Poienarii de Muscel - Jugur), Elena Bordea - secţia ţesut şi cusut (Rucăr), Marian Mitu - secţia de olărit (Coşeşti) şi Ion Rodoş - sceţia de sculptură în lemn (Nucşoara).

La evenimente au participat, alături de reprezentanţii autorităţilor locale şi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, directorii instituţiilor de cultură din Argeş, precum şi consilieri judeţeni. 

„Este o mare onoare faptul că putem oferi tinerilor posibilitatea de a cunoaşte şi perpetua tradiţiile şi obiceiurile populare, acesta fiind una dintre priorităţile strategiei de dezvoltare a Consiliului Judeţean Argeş. De aceea am venit în întâmpinarea Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, în realizarea acestui proiect îndrăzneţ, de perpetuare a valorilor culturale strămoşeşti. Mulţumim şcolii şi primăriei pentru implicarea în promovarea şi cultivarea acestor obiceiuri", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău.

Gabriela Pendiuc, directoarea Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, a subliniat importanţa acestui demers, menţionând că „aceste clase nu vor să fie locuri unde copiii vin să înveţe, ci vin să se joace, adevărate oaze de tradiţie. Într-o eră a tehnologiei, în care copiii îşi petrec din ce în ce mai mult timp în faţa calculatorului, faptul că tot mai mulţi tineri se îndreaptă către cultura tradiţională este un semn că meşteşugul popular trebuie să devină un motor al dezvoltării locale, un mijloc de promovare, chiar şi peste hotare. "

De menţionat că la finalul stagiului de pregătire absolvenţii vor beneficia, conform iniţiatoarei acestui proiect, Gabriela Pendiuc, de un atestat recunoscut la nivel european.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite