Piteşti: Sculptează în oase de animale, piatră şi marmură (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din oase, piatră, lemn, marmură sau orice alt material, un argeşean face o operă de artă, majoritatea sculpturilor sale având teme religioase.

Nicolae Onu locuieşte în localitatea Măniceşti, judeţul Argeş, şi are propriul atelier unde lucrează. Munca pe care o depune este închinată oamenilor şi lui Dumnezeu, nu munceşte pentru bani.

"Făcută cu multă credinţă de un mare păcătos"

Acestea sunt cuvintele pe care sculptorul Nicolea Onu le-a inscripţionat pe spatele uneia dintre crucile făcute pentru a fi vândute, iar banii donaţi spre realizarea Catedralei Neamului. Nicolae Onu provine dintr-o familie de preoţi, care a ţinut la tradiţie şi la valorile spirituale. "Este felul meu de a-mi aduce tributul, din folosul mâinilor mele, vreau să dau ceva acestui popor, pentru eu consider că acest popor are nevoie de un asemena edificiu", spune artistul. Cele trei lucrări sunt trei cruci, sculptate în piatră şi lemn, iar pe una dintre ele stă scris : "Sileşte-te cât poţi să iubeşti pe tot omul, iar dacă nu poţi, cel puţin să nu urăşti pe nimeni".

image

Salbă făcută din oase

Piatra "libertăţii" transformată în cruce

Fiecare material pe care omul îl prelucrează are o simbolistică aparte pentru artist, spre exemplu o bucată de piatră folosită pentru sparge geamul Prefecturii Argeş la Revoluţia din 1989. Nicolae Onu a reuşit să obţină această piatră imediat după ce evenimentele din decembrie 1989 s-au mai liniştit, de al cineva care lucre la Prefectură. Pe el îl interesa foarte mult bucata de piatră pentru că intenţiona să o transforme într-un simbol al libertăţii. A sculptat-o, iar piatra a devenit cruce. Pe  originala sculptură stau scrise cuvintele "Drum către mântuire".

Un Drapel din perioada Revoluţiei din 1989 a devenit obiect-poveste pentru sculptor

image

Omul a făcut rost şi de un steag de la Revoluţie, însă care a scăpat în forma lui orginală, cu stema nedecupată. Aşa a şi fost păstrat, ca un alt obiect-poveste din "muzeul" personal al artistului.

image

Salba din oase de animale

Podoabe din oase de animale

Rămăşiţele animalelor pe care artistul le găseşte uneori devin şi ele opera de artă, salbe, podoabe sculptate în diverse forme şi de diverse mărimi. Din coarnele unei vaci a făcut brelocuri de diferite forme, iar din femurul unui cal a realizat o cruce. Materia primă se găseşte la discreţie pe câmpurile din apropiere, aşa că nu are nevoie decât de putere de muncă şi inspiraţie.

image

"Când am mai mult timp liber, plec la plimbare pe malurile râurilor din judeţ. Pe aici găsesc mereu ceva interesant. Le aduc acasă şi le sculptez. Astfel prind o altă viaţă, fie devin podoabe, fie suporturi decorative pentru alte obiecte", spune sculptorul.

image
Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite