Piteşti: S-au reapucat de judo şi câştigă medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În doar doi ani, Dan Cârciumaru, Florin Ciuciu, Gabriel Bejleagă, Nicolae Vega şi Gabriel Dumitru, cinci dintre pasionaţii de judo antrenaţi Benone Cracalia, au câştigat medalii la Mondiale.

Lotul de judo al veteranilor din Piteşti a luat fiinţă în 2007, în urma unor discuţii prieteneşti între actualul antrenor, Benone Cracalia, şi câţiva dintre foştii campioni argeşeni. „Acum trei ani ne-am întâlnit mai mulţi foşti campioni, eu cu Vega, Ciuciu, Olteanu şi am discutat să ne apucăm din nou de judo. Echipa a devenit membru al Federaţiei Române de Judoka şi activăm pe lângă Clubul Sportiv Universitar din Piteşti, prin intermediul căruia avem asigurată şi sala unde facem antrenamentele", spune Benone Cracalia, el însuşi fost campion al acesstui sport şi antrenor.

În doi ani au luat argint şi bronz la Mondiale

Din dragoste pentru judo aduc medalii internaţionale de la toate competiţiile unde participă. Ultimul eveniment la care au mers veteranii piteşteni a fost Campionatul European desfăşurat anul trecut în Germania. Piteşteanul Dan Cârciumaru a cîştigat medalia de argint la categoria M 2 - 100 kg, în timp ce Florin Ciuciu şi Gabriel Bejleagă au obţinut bronzul la categoriile M5 şi M3 +100 kg. În afară de aceste trei premii, piteştenii au mai obţinut două locuri 5, prin Nicolae Vega şi Gabriel Dumitru. În cei trei ani de activitate, CSU Piteşti mai are în palmares încă opt medalii la Campionatul European. Clubul are legitimaţi 44 de sportivi veterani la Federaţia Română de Judo. Pe de altă parte, echipa de la Piteşti a câştigat de două ori Campionatul Internaţional pentru Veterani al României.

Revenirea la acest sport nu s-a produs cât ai bate din palme. Toţi cei 44 de veterani piteşteni au peste 30 de ani şi atunci când au revenit la antrenamente au fost trecuţi prin furcile caudine.

„Când au venit prima dată nu rezistau două minute de luptă, aproape că picau din picioare. Nu a fost deloc uşor, mai ales că unii dintre ei nu am mai făcut sport aproape deloc mulţi ani, s-au îngrăşat şi-au pierdut condiţia fizică. Totuşi, în câteva luni şi-au reintrat în ritm şi acum chiar fac performanţă", spune Benone, antrenorul lotului.

A slăbit 35 de kilograme

Unul dintre membrii lotului, Nicolae Voican, de meserie technician, a revenit la judo după aproape două decenii de pauză. Acum are 43 de ani şi simte că a renăscus. Avea peste 120 de kilograme când s-a reapucat de judo, tensiunea 18 cu 10 şi lua câte 20 de pastille pe zi pentru ca inima să-i reziste. „Am slăbit 35 de kilograme doar făcând sport, nu mai iau nici pastile pentru tensiune şi vin la antrenamente. Acest sport mi-a redat viaţa", spune Nicolae Voican, care a obţinut locul 5 la Campionatele Europene şi Mondiale anul trecut şi medalie de bronz la Campionatele Internaţionale ale României.

Maestru emerit al sportului

Unul dintre cei mai premiaţi sportive din lotul de judo veteran este Stănică Olteanu, care este şi maestru emerit al sportului ceea ce nu înseamnă că primeşte şi vreun ban pentru asta. A fost vicecampion European în 1987, campion balcanic, iar acum, la competiţiile veteranilor, a obţinut bronzul atât la europene, cât şi la mondiale. „Vin şi practic acest sport din pasiune şi pentru sănătate. Nici rentele nu le mai avem, cele pe care ar fi trebuit să le primească foştii campioni", spune sportivul.

La competiţiile internaţionale merg pe banii lor şi nici pentru medaliile obţinute nu sunt răsplătiţi, doar Federaţia, CSU şi, eventual, câte un sponsor, îi mai ajută. Momentan nu mai există sponsori. „O deplasare prin Europa costă vreo 500 de euro, cazare şi masă, eventual transport, bani pe care şi-i plăteşte fiecare", spune antrenorul Benone Cracalia.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite