Piteşti: Preţul unei vieţi normale: 2.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma poate reda zâmbetul pe chipul lui Andrei, un puşti de cinci ani, care s-a născut cu paralizie cerebrală şi diplegie hipotonă.

O familie din comuna Miorele, localitate situată la câteva zeci de kilometri de Piteşti, trăieşte o adevărată dramă. În urmă cu zece ani, soţii Maria şi Ionel Poştoacă au pierdut un copil, iar acum băieţelul lor de cinci ani suferă de paralizie cerebrală şi diplegie hipotonă.
La o vârstă la care alţi copii se bucură de viaţă, micuţul Andrei Poştoacă nu-şi doreşte altceva decât să mergă pe piciarele lui şi să poată spune ce-l doare. Este imobilizat la pat, nu poate vorbi, nu-şi poate ţine capul şi nu se poate hrăni singur. Pentru a scăpa de acest handicap cu care s-a născut, pentru a putea zâmbi că duce o viaţă normală, copilul are nevoie de un tratament care se face la o clinică specilizată din Ucraina.

Tatăl copilului este şomer


Costul tratementului se ridică la doar 2.000 de euro, dar părinţii copilui, care au venituri modeste. Fac însă eforturi disperate şi bat la toate uşile pentru a reda zâmbetul pe chipul micuţului.
„Eu primesc, ca asistent personal al copilului, 480 de lei pe lună, iar soţul este în şomaj şi ia lunar 500 de lei. Nu ne permitem să acoperim costul tratamentului. Sper să găsim ajutor la oamenii cu suflet mare pentru ca băieţelul nostru să poată duce o viaţă normală“, spune, cu durere în suflet, mama copilului. Soţii Poştoacă mai au la dispoziţie mai puţin de două săptămâni pentru a face rost de cei 2.000 de euro. La sfârşitul lunii martie, Andrei este programat la tratament la clinica din Uracina. Cazul a fost preluat de ONG-ul „Orfanii 2003“, care încearcă să dea o mână de ajutor familiei Poştoacă. Numai că, fiind criză, nu găsesc ajutor.

Fără tratament, rămâne la pat toată viaţa


„Am trimis adrese la mai multe firme din judeţ. Până acum însă ne-am lovit numai de refuzuri. Oamenii spun că sunt loviţi de criză şi că nu au posibilitatea să-l ajute pe micuţ. Din păcate timpul ne presează, pentru că la sfârşitul acestei luni Andrei trebuie să se prezinte la clinica din Uracina“, susţine Livia Zmaranda, asistentă social la Asociaţia „Orfanii 2003“.
Problema este că, cu cât copilul înaintează în vârstă, recuperarea devine din ce în ce mai dificilă. „Fără cei 2.000 de euro, Andrei nu are, aşadar, nicio şansă să devină un copil normal. Totodată poate pierde şi ce a câştigat în etapa anterioară de tratament, efectuată tot Urcaina.
„După două luni de tratament şi antrenemente cu kinetoterapeuţi, copilul a făcut progrese vizibile. S-a îngrăşat un kilogram şi a început să-şi ţină capul, cât de cât. Mai mult, a putut face câţiva paşi. Numai că recuperarea trebuie continuată, altfel va rămâne la pat toată viaţa“, spune Livia Zmaranda.


Cum îl puteţi ajuta pe Andrei


Dacă doriţi să-l ajutaţi pe Andrei donând bani vă puteţi adresa direct la Asociaţia „Orfanii 2003“, din Piteşti, strada Exerciţiu, blocul PD 6, scara C, apartamentul 1, telefon: 0743.841.424, în contul RO21ING0000999900375632, deschis la ING Bank sucursala Piteşti sau direct la familia Poştoacă din comuna Mioare

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite