Piteşti: Plantaţia de lămâii de la marginea Piteştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Mihai cultivă, aclimatizează şi vinde lămâi roditori, unii dintre ei cu fructe cu tot. Exoticele fructe se dezvoltă perfect în curtea argeşeanului care a venit cu idee inedită de afaceri.

După ce a lucrat mai bine de 20 de ani la Institutul Pomicol de la Mărăcineni, unde a învâţat secretele altoirii pomilor fructiferi, Petru Mihai a fost disponibilizat. Nu s-a lăsat doborât de greutăţi, ci a pus pe picioare o mică afacere de familie, tocmai cu...lămâi. Planta exotică este destul de căutată în zonă, mai ales că nu vezi vrea des lămâi roditori, plini cu fructe, fix la marginea Piteştiului.

Curtea plină cu pomi

Argeşeanul priceput la pomicultură îşi vinde produsele direct din curte sau la poartă, aşa cum fac mulţi localnici din Mărăcineni, foşti angajaţi ai Institutului Pomicol. Imaginea lămâilor cu roade din curtea sa atrage trecătorii curioşi, care vor să vadă mai de aproape fructele galbene şi aromate.

„Sunt unii care vin şi se uită curioşi, cumpră câte un pui sau pur şi simplu vor să vadă fructele mai de aproape. La cel mare, cu fructe multe, s-a întâmplat să şi rupă câte una numai de curioşi. Numai că nu e bine pentru că dacă îi sunt rupte fructele, lămâiul nu mai are aceeaşi valore", spune „crescătorul" de fructe exotice de la Mărăcineni.

Cel mai scump pom - 1.500 de lei

Omul nu se ocupă numai cu „producerea" acestor pomi fructiferi, ci face şi puţină legumicultură, vinde roşii „de  ţară", cireşe şi alte fructe gustoase, toate din producţia proprie.

Cum era priceput în acest domeniu, Petru s-a gândit că ar fi bine să facă ceva inedit şi ideea lui a dat roade. Are în curte lămâi de toate dimensiunile, plantaţi în givece mai mari sau mai mici, cu preţuri cuprinse între 50 şi 1.500 de lei, în funcţie de mărimea copăcelului. A reuşit să-i aclimatizeze şi pot fi întreţinuţi destul de uşor.

„Vara pot fi ţinuţi la soare, să aibă lumină şi căldură, iar iarna trebuie ţinuţi în casă, la o temperatură de peste 5 grade Celsius. Dacă sunt bine îngrijiţi, cersc şi dau şi roade", spune Petru, prezentându-şi oferta.

Cel mai scump exemplar pe care îl are omul la vânzare are trei ani de când a fost plantat, a crescut la o înălţime de aproape 1,7 metri şi este încărcat de fructe. „Cel cu fructe costă 1.500 de lei, pentru că este deja roditor şi încărcat", spune omul.

„Sunt unii care vin şi se uită curioşi, cumpră câte un pui sau pur şi simplu vor să vadă fructele mai de aproape".

Petru Mihai

pomicultor

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite