Piteşti: Ouă de struţ încondeiate la 350 de lei bucata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzică populară, costume tradiţionale din toate colţurile ţării, ouă încondeiate, poveşti la sezătoare şi multă voie bună. De asta au avut parte timp de două zile piteştenii care au vizitat “Târgul de primăvară al meşterilor populari” din incinta Jupiter City.

Târgul care a reunit la Piteşti zeci de meşteri populari din toată ţara şi-a deschis porţile sâmbătă dimineaţa. Cel mai căutat stand a fost şi astăzi cel cu ouă încondeiate. Ouăle de struţ, prepeliţă, găină sau gâscă, viu colorate, s-au vândut ca pâinea caldă, de la primele ore. “Am lichidat stocul din prima zi. Am vândut peste 300 de ouă, în marea lor majoritate de prepeliţă”, spune comercinta Elena Ihnatiuc.

Ouă de struţ încondeiate vândute în America

Femeia, care locuieşte în localitatea Brodina ( Suceava), la patru kilometric distanţă de graniţa cu Ucraina, a preluat obiceiul de la bunicii săi şi spune că an de an încondeiază mii de ouă care ajung şi la export. “ Ouăle mele sunt la mare căutare în America, Germania, Franţa sau Grecia”, precizează Elena Ihnaciuc. De la ea am aflat secretul încondeierii ouălor de Paşte: “Ouăle sunt mai întâi golite de conţinut. Apoi, le curăţ atât în interior, cât şi în exterior cu apă şi oţet şi pe urmă le lucrez. Le pictez cu ceară de albine colorată. Totul este natural”. Încondeierea unui ou de struţ, care costă între 300 şi 350 de lei, durează 4-5 zile, în timp ce un ou de prepeliţă, al cărui preţ este de 7 lei, este gata de colorat în câteva ore. Şi singurul sticalar present la expoziţia de artă tradiţională de la Piteşti a avut success cu articolelel sale. Alexandru Rotaru a a venit tocmai de la Tg. Mureş pentru a le arăta piteştenilor cum sticla încălzită la flacără poate luat forme diferite. “Pot face orice din sticlă. De la ouă, la căluţi, candele, scruci sau sticluţe de ţuică. Obiectele care ies din mâinile mele sunt căutate  pentru că sunt unicat, fiind făcute manual, cu multă fantezie. Ultima oferta a venit din Germania. Mi-au cerut să fac mii de căluţi, dar nu pot onora comanda. Eu lucrez singur, nu sunt fabrică” , a precizat Alexandru Rotar, meşter sticlar, descendent al maeştrilor sticlari din Ardeal.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite