Piteşti: Interpretă pentru Comunitatea Europeană şi îndrăgostită de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii, indiferent de naionalitate, leagă prietenii trainice pe baza unor pasiuni comune.  Este şi cazul nemţioaicei Astrid Ihle care a legat o prietenie frumoasă, devenind camarad de expediţii montane al piteştencei Cameliei Manea.

Astrid are 38 de ani, s-a născut în Leipzig şi este interpret pentru intituțiile europene. S-a îndrăgostit de România, unde revine o dată la câteva luni. A străbătut munții noștri și a învățat, în ultimii doi ani și limba română.  Este pasionată de călătorii şi vrea mereu să cunoască şi să exploreze tări şi civilizaţii noi. Înainte de România, a fost Portugalia.

Ashtrid Ihle a legat o prietenie frumoasă cu alpinista piteșteană Camelia Manea, care este și Conferențiar Universitar la Universitatea din Piteşti. Cele două organizează împreună excursii prin munții României, Camelia fiindu-i nemțoaicei și un excelent ghid.

„Camelia este prietena mea şi cea care îmi arată România. Ea este cea care alege traseele montane pe unde să mergem. S-a legat o prietenie frumoasă", spune Astrid.

 Din Bucegi în Apuseni

Astrid Ihle a venit pentru prima dată în România acum mai bine de un an şi atunci a şi cunoscut-o pe Camelia. S-a împrietenit şi merg împreună pe munte de câte ori au ocazia. „Iarna trecută am mers împreună în Bucegi. Ea văzuse deja Sfinxul şi Babele aşa că am organizat un alt traseu. Am făcut Brâna Aeriană, la Canionul Șapte Scări, care este unic ca prezentare la noi în țară. Atunci am făcut împreună şi schi de tură", spune Camelia, cea care îi este gazdă, prieten şi ghid nemţoaicei. „ Am mers împreună în Retezat, în Făgăraș, la Sâmbăta, în Apuseni, la Arieșeni şi Parâng.", spune Camelia.

...Şi Făgăraş

Zlele trecute, Camelia şi Astrid au ales din nou Făgăraşul, dar de această dată munţii din Argeş. Timp de zece zile cele doă pasionate ale alpinismului vor străbate Făgăraşii, căutând rute cât mai spectaculoase. „Vom face cu siguranţă două vârfuri de peste 2500 şi vom vedea ce alte trasee alegem. „, spune Camelia. Este pentru prima dată când Astrid urcă în zona argeşeană a acestor munţi. „Sperăm să avem vreme frumoasă pentru a ne bucura din plin de aceste excursii".

A învăţat limba română în doi ani

Camelia o descrie pe Astrid, prietena de epste hotare ca fiind foarte hotărâtă şi receptivă. „Are foarte multă voinţă. A învăţat româna în scurt timp. În acest sens o mai ajută şi soţul meu, Constantin Manea, care este lingvist". Nemţioaicei, româna îi pare a fi cea mai dificilă dintre limbile balcanice şi încearcă să acumuleze cât mai mult. Când i te adresezi, din când în când, Astrid mai notează câte un cuvânt, reţine câte o nuanţă, învaţă continuu. „Limbile străine reprezintă practic profesia mea însă este şi o cale de a mă integra şi cunoaşte mai bine fiecare cultură. E imortant să te adresezi oamenilor dintr-o anumită ţară în limba lor.", spune Astrid.

 Astrid iubeşte liniştea, natura, practică yoga, este vegetariană şi mănâncă sănătos. Muntele, natura în general, reprezintă refugiul ei, locul unde se regăseşte de fiecare dată. „Când am trecut în viață prin momente grele, natura a fost cel mai bun refugiu. Provocările din viața modernă sunt mai bine înfruntate cu ajutorul naturii. Din păcate,  natura este din ce în ce mai acaparată de civilizație și locurile cu adevărat sălbatice sunt din ce mai rare.", încheie Astrid.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite