Piteşti: Nu cumpăraţi peratde de la colţ de stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revelionul bate la uşă, iar comercianţii de petarde au început să-şi facă apariţia prin oraş. Vând petarde la colţ de stradă, chiar dacăa cest lucru este ilegal.

Poliţiştii Compartimentului Prevenire a Criminalităţii atrag atenţia asupra faptului că legislaţia este extrem de restrictivă în această privinţă. Pocnitorile şi petardele pot fi folosite doar de firmele specializate în  jocuri de artificii, dacă au avizul poliţiei şi al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Persoanele fizice pot folosi doar produse pirotehnice de clasa I, adică steluţe, lumînări scînteietoare, jerbe cu scîntei, minifacle, minisori, inele de foc. Firmelor specializate în jocuri de artificii le este interzisă folosirea obiectelor artizanale de distracţie pe bază de amestec pirotehnic, în următoarele situaţii:

# Între orele 24 şi 6, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale.

# La o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri.

# La o distanţă mai mică de 500 de metri faţă de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, precum şi faţă de instalaţiile de gaze.

# La o distanţă mai mică decît cea prevăzută de reglementările în vigoare, pentru obiectele chimice şi petrochimice sau pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie.

# În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de piatră.

# Pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane.

# La o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Legea interzice de asemenea şi vînzarea obiectelor pirotehnice, indiferent de clasa lor, persoanelor care nu au împlinit 18 ani. Petardele trebuie să poarte marcajul de conformitate europeană şi pot fi comercializate doar în spaţii avizate de poliţie şi de ITM.

Important este faptul că doar simpla deţinere, dar şi producerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite