Pitești: Niculae Oancea profesorul de „arme" este un vânător pasionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Priorităţile mele, în funcţie de vârstă au fost cam aşa: soţia, maşina şi puşca, apoi, maşina soţia şi arma, iar acum puşca, maşina şi soţia.", spune vânătorul glumind. Este colonel în rezervă după ce a activat mai bine de 30 de ani ca şi cadru didactic la Şcoala de Ofiţeri Tancuri şi Auto din Piteşti.

Merge la vânătoare de câte ori are ocazia şi acum are arme cu mult mai performante ca acum peste 20 de ani, când a luat microbul vânătorii, şi şi-a achiziţionat prima armă. „Mai târziu mi-am luat o armă italiană Rota Luciano. Eram atât de încântat de ea, încât, înainte de a începe sezonul de vânătoare, o scoteam, mă uitam la ea, o mai ştergeam", îşi povesteşşte vânătorul „idila" cu arma italiană.

Predă cursurile despre arme

Cei care vor să-şi ia arme letale, să le deţină sau folosească, trebuie să treacă pe la Niculae Oancea. El este profesorul „de arme"al celor care vor o armă letală. Este director al cursului de iniţiene şi de cunoaştere pe linie de arme şi muniţii. „Acest curs se face pentru cei care vor să posede arme letale. Funcţionăm pe lângă Inspectoratul Judeţean de Poliţie, biroul de Arme şi Muniţii", spune profesorul. „Caut să le explic oamenilor ce responsabilităţi au atunci când se apropie de rastelul cu arma de foc. Trebuie cu toţii să se gândească de ce scot arma", adaugă profesorul Niculae Oancea. Cursurile durează 10 zile şi costă 500 de lei, iar cei care vor o armă letală trebuie să aibă certificatul de absolvire de la acest curs. „La acest curs se învaţă atât partea de legislaţie, cât şi partea practică efectivă, adică de tras cu arma. Mai mult decât orice mă străduiesc să le transmit cursanţilor că este esenţial să acţioneze cu maximă responsabilitate atunci când deţin o armă pentru că situaţii de accidente tragice au fost destule.", spune profesorul vânător.

Vânătoare nu trebuie să fie măcel

Niculae Oancea iubeşte natura şi o respectă. Este sanctuarul în care îşi găseşte liniştea, acolo unde merge pentru a scăpa de stres, probleme, acolo unde „se îmblânzeşte", cum spune chiar el. Tocmai de aceea, vânătoarea pentru ele este un sport superb, în care, înainte de toate trebuie să fii fairplay cu natura şi animalele. „Vânătoarea nu e un măcel, e un sport excepţional. Vânătorul trebuie să-şi respecte vânatul, să respecte natura", spune vânătorul. El însuşi preferă vântoarea de păsări şi de iepuri. „E superb când începe sezonul de vânătoare la păsări şi apoi cel la iepuri, la goană. Din punctul său de vedere, Argeşul are un ptenţial imens din punct de vedere cinegetic. „Argeşul are un potenţial cinegetic extraordinar, mai ales în zona montană, însă e păcat că nu ştim să-l exploatăm aşa cum ar trebui", explică Niculae Oancea.

Data și locul nașterii: 14 ianuarie 1951, comuna Cândeşti, jud., Dâmboviţa

Studii: În 1971 a intrat la Scoala de Ofiţeri tancuri şi Auto din Piteşti pe care a absolvit-o, mergând apoi Academia Militară.

Experienţă: A ieşit la pensie din funcţia de şef auto învăţământ

Familie: căsătorit cu Ioana, are doi copii, un băiat şi o fată.

Ce-i place:

Tot ceea ce este legat de vânătoare, ca sport, mişcarea, natura, muntele, aerul curat.

Ce nu-i place:

Neseriozitatea, nepunctualitatea, lipsa de responsabilitate şi neasumarea răspunderii.

De unde pasiunea pentru arme?

Pasiunea pentru arme a venit odată cu aceea pentru vânătoare. Eram cadru militar şi de acolo a pornit totul., acolo am deprins meşteşugul armelor şi apoi, uşor, uşor am prins şi gustul vânătorii.

Care a fost prima armă?

Armă mi-am luat după ce mult timp am mers împreună cu alţi prieteni la vânătoare. Eu nu aveam armă pe atunci, iar prima pe care am luat-o a fost o puşcă sovietică pe alică, foarte rezistentă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite