Piteşti: Nicolae Vega veteranul campion la judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Vega a revenit la judo după mai bine de 15 ani
Nicolae Vega a revenit la judo după mai bine de 15 ani

Nicolae este multiplu campion naţional la judo, performanţă pe care a reuşit-o şi pe vremea când practica acest sport de performanţă şi acum, când face parte din echipa de veterani a Piteştiului.

A revenit la judo în anul 2007 şi lupta de revenire în activitatea competiţională a fost foarte grea şi a implicat multe riscuri. A reuşit şi sportul i-a redat viaţa şi sănătatea.

Cea mai bună performanţă internaţională a lui este cea mai locul cinci la campionatele europene. A mai obţinut locul 3 la campionatele internaţionale de veterani ale României şi acelaşi loc la campionatele mondiale de veterani. Luptă acum pentru o poziţie pe podium şi, de ce nu, chiar aurul. Dar mai presus de orice face sport din pasiune, şi pentru sănătate. "Când am reveit la judo aveam în jur de 130 de kilograme şi tensiunea 18 cu 10. Luam câte 20 pastile de tensiune pe zi pentru a supravieţui", spune sportivul. A reuşit să slăbească, în mai puţin de doi ani, în jur de 35 de kilograme şi nici de pastilele nu mai are nevoie. Sportul a făcut minuni pentru el. "Mi-a salvat viaţa acest sport", spune Nicolae.

Face judo din 1977

De judo s-a apucat în anul 1977, fiind antrenat de marele Aurelian Barbu, unul dintre cei mai buni antrenori de judo ai României. La acea vreme active la Clubului Sportiv Municipal. Apoi a devenit component al clubului Dinamo, după care a trecut la Nitramonia Făgăraş si Petrochimistul Piteşti. După o activitate competiţională intensă, a rămas îndrăgostit de acest sport pe care el îl consider unul foarte inteligent. "Acesta e un sport mai delicat deşi se pune şi multă forţa. Poţi să arunci adversarul fără să ai o forţă extraordinară. Cere foarte multă concentrare. Automatismul procedeului în judo se crează la nivel cerebral.  Este nevoie de foarte mult antrenament şi repetiţii.

"În sport trebuie să ştii şi pierzi. Am avut şi multe accidentari şi tot nu am renunţat. Accidentarille sunt foarte periculoase din cauza specificului sportului, şi, de cele mai multe ori, ele apar în timpul antrenamentelor, nu la competiţii când eşti concentrat şi încordat."

Profil

Data şi locul naşterii: 8 iulie 1963, Curtea de Argeş

Studii: Lliceul la CFR şi Şcoala de Maistri

Experienta: E maistru tehnolog la OMV Arpechim,  activează în cadrul echipelor sindicaliste,

Stare civilă: Căsătorit, doi băieţi.

Ce-i place:

Muzica de orice fel, sportul în general, judo în special, mâncarea .

Ce nu-i place:

Mincinosii, irascibilii, pentru că eu sunt un om calm şi cu mult respect pentru semeni.

Întrebări şi răspunsuri:

Când v-aţi retras din judo de performanţă şi când aţi revenit?

M-am retras în anul 1993 şi am revenit acum trei ani, atunci când a luat fiinţă lotul de veteran de la Piteşti.

Ce a însemnat şi înseamnă acest sport pentru dumneavoastră?

Acest sport mi-a redat viaţa şi sănătate. Datorită acestui sport am reuşit să revin la o formă fizică bună şi o sănătate la fel.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite