Piteşti: Mizeria de la canalizare li se revarsă în case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miasme care îţi mută nasul, canale pline ochi cu mizerii, instalaţii învechite sau prost făcute şi inundaţii cu fecale din când în când, cu toate acestea se confruntă oamenii de la strada Râmnicu Vâlcea din Curtea de Argeş.

De aproape patru ani când a fost făcută noua canalizare, locatarii străzii au mari propbleme, pentru că, din când în când, mizeria din canalizare se revarsă în curţile şi casele lor. Unii au avut pagube serioase din această cauză, au făcut reclamaţii peste reclamaţii, iar autorităţile nu au făcut nimic până acum. De două ori au intrevenit pompierii pentru a le scoate apa mizeră din case şi curţi.

„Este făcută cam de patru ani această canalizare. Eu nu m-am legat la ea pentru că nu am vrut să-mi vină mizeria în casă şi în curte. În stradă nivelul canalizării este cam la 1,80 adâncime şi în curte un pic sub doi metri. Din start diferenţă de nivel şi pompele din capătul străzii care ar trebui să tragă nu mai funcţionează", spune Bălan Valeriu, unul dintre locatarii străzii.

Cu cizmele printre excremente

Uneori canalizarea prost făcută răbufneşte şi ajunge în curţile şi casele oamenilor, umplându-i „de noroc". Bieţii oameni nu au ce face decât să se apuce de curăţat. De revoltat se tot revoltă de ani de zile însă nimeni nu le rezolvă problema. „La noi în curte era mizerie de nu puteam călca. Ieşeam cu cizmele de cauciuc şi ne încălţam pe stradă că putem pleca la şcoală. Nouă ne-a intrat în curte de la canalul din stradă care a răbufnit şi a curs la noi. Apoi am cărat pietre şi am ridicat puţin în faţa porţii să nu mai intre mizeria ăn curte,"  spune Ştefan Badea, de 14 ani, unul dintre copii care locuiesc pe astrada respectivă.

„Cărăm apa cu găleata de la baie"

În urmă cu doi ani, o familie de pe strada Râmnicu Vâlcea a pătimit serios când rahatul din canalizare le-a intrat în casă. „Era apa de un metru în casă. Am chemat pompierii şi au scos apa. Ne-a distrus parchetul, tot şi a muncit băaiatul meu săracu atâta să-şi renoveze căsuţa asta", spune Stelica Badea, de 69 de ani.  Femeia merge şi ne arată că şi în acest moment canalul din faţa porţii ei este plin ochi de mizerii şi că nu mai are mult şi răbufneşte. Pentru a nu mai avea asemena păţanii, aomenii preferă să acre apa de la baie cu găleata afară, decât să mai folosească această canalizare. „Noi cărăm cu găleata apa din baie să nu ne mai inunde că nu mai avem de unde să renovăm iar. De atâţia ani nimeni nu face nimic" Numai beţivi au lucrat aici", spune revoltată Stelica Badea.

Lucrare prost făcută

Lucrarea a fost făcută pe bani europeni printr-un proiect Phare, iar licitaţia pentru proiect, unul prost, spune municipalitatea, a fost câştigată cu aproximativ 400 de milioane. „Noi am estimat că un cost minim al proiectului ar fi fost de peste un miliard de euro, iar licitaţia a fost atribuită pestru mult mai puţin, prin Agenţia 3 Sud Muntenia", spune viceprimarul municipilui Curtea de Argeş, Costinel Vasilescu. „Noi nu am putu interveni decât la recepţia lucrării, recepţie pe care am întârziat-o aproape doi ani tocmai pentru că soluţia tehnică nu era bună. Acum, singura posibilitate, adusă de Aquaterm, societatea noastră de apă şi canalizare, este să punem nişte pompe speciale şi nişte tocătoare la suprafaţă care să asigure o mai bună funcţionare a canalizării. Acest lucru nu va fi însă posibil până la anul. Facem eforturi să găsim o soluţie de a le monta ăn toamna aceasta şi să plătim la anul", adaugă viceprimarul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite