Piteşti: Maşini confiscate, lăsate să ruginească la Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mercedesul C Classe din curtea Finanţelor valorează 25.000 de euro
Mercedesul C Classe din curtea Finanţelor valorează 25.000 de euro

Dacă nu se va găsi o soluţie de conservare a autovehiculelor, comisarii Gărzii Financiare Argeş sunt buni de plată. Garda Financiară este obligată să conserve, până la pronunţarea hotărârilor definitive şi irevocabile în instanţă, bunurile confiscate. În acest an, valoarea lor se ridică la 678.000 de lei.

Garda Financiară din Argeş a confiscat, în acest an, 82 de tone de zahăr şi 20 de tone de alcool etilic rafinat care nu aveau documente de provenineţă legale. Odată cu acestea au fost reţinute şi cele 11 autovehicule folosite de contravenienţi pentru transport.
Bunurile sunt depozitate, de câteva luni, în două hangare situate în incinta SC Vinalcool Argeş. Legislaţia îi obligă pe cei de la Garda Financiară să conserve în condiţii optime toate obiectele confiscate până la terminarea proceselor cu cei care sunt acuzaţi că au încălcat legea. Din păcate spaţiul de depozitare folosit nu e tocmai optim. „Săptămânal, merg la depozit şi dau cu pumnii în sacii cu zahăr ca să vad dacă s-au întărit. Dacă vreun contravenient câştigă procesul aflat pe rol, trebuie să-i restituim bunurile confiscate aşa cum le-am preluat“, precizează Valeriu Mincă, comisar-şef la Garda Financiară Argeş.


Maşini confiscate de Finanţele din Piteşti

Depozitarea nu-i costă, deocamdată, nimic pe cei de la Finanţe, însă de anul viitor, pentru folosirea celor două hale ale Vinalcool se va plăti o chirie anuală de 11.400 de lei, spun repezentanţii Finanţelor Publice Argeş.

Îngheaţă maşinile

Şi maşinile de transport confiscate reprezintă un motiv de stres permanent pentru comisarii de la Gardă. Cinci autoutilitare Ford, patru Dacii Logan noi, o dubiţă Mercedes şi un C Classe au fost confiscate pentru că au fost folosite la transporturi ilicite de alcool etilic rafinat. Până în urmă cu o lună au fost parcate în garajul de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş. Acum, în plină iarnă, stau sub cerul liber, în curtea Direcţiei Finanţelor Publice Ştefăneşti, localitate situată la 6 km de Piteşti. „Nu le mai puteam ţine în garaj pentru că a venit sezonul rece şi nu putem lăsa ca maşinile noastre de serviciu să îngheţe în parcarea instutiţiei“, explică Dorin Falcă, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Argeş.
Ruginite în parcare
Nicio maşină confiscată nu mai poate fi pornită, pentru că bateriile nu mai funcţioneză de la atâta stat. Le-am trasportat cu un trailer la Ştefăneşti. Nu ştiu ce vom face în continuare, pentru că vine iarna. Dacă se sparge blocul motor la Mercedesul care valorează 25.000 de euro vom fi obligaţi să-i plătim despăgubiri proprietarului, dacă acesta va câştiga procesul în instanţă”, precizează comisarul şef Valeiu Mincă.
Şi paza maşinilor costă. În plus, legislaţia obligă Fianţele Publice să angajeze un şef de parc auto. „Avem peste zece maşini confiscate. Suntem nevoiţi conform legii să angajăm un şef se parc, adică un salariu în plus. Legile sunt foarte proaste în privinţa confiscării”, subliniază directorul coordonator Dorin Falcă. „Când procesele se vor termina, după câteva luni sau chiar ani, noi ce mai valorificăm? Pentru că maşinile ruginesc şi îşi pierd din valoare cu tercerea timpului”, completează comisarul şef al Gărzii, Valeiu Mincă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite