Piteşti: Marin Gheorghe este columbofil de 35 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum pasărea iubeşte văzduhul şi Marin Gheorghe iubeşte porumbeii! Se dedică creşterii lor de mai bine de 35 de ani. Pereţii decoraţi cu diplome şi trofee, cupe şi medalii expuse în bibliotecă vorbesc de la sine despre marea lui pasiune.

Marin Gheorghe este de profesie strungar. A lucrat timp de 24 de ani la societatea Arpechim, până în 2008 când a ieşit la pensie. O şi mai mare experienţă o are în columbofilie. De 35 de ani creşte porumbei. A participat la sute de concursuri şi a câştigat diplome, trofee, dar şi bani. Deşi alţi columbofili au sute de porumbei, Marin Gheorghe s-a ghidat după zicala „Puţini dar buni!” şi are decât 70. „M-am limitat la cei mai buni. Un porumbel bun înseamnă o distanţă foarte mare parcursă, iar ai mei pot zbura până la 1.500 de kilometri.”, spune Marin Gheorghe. Porumbeii nu sunt deloc pretenţioşi şi nici nu le acordă o mai importanţă, aşa cum probabil, cei mai mulţi gândesc. Pur şi simplu, un porumbel ştie să se întoarcă acasă datorită orientării, cu ajutorul câmpului magnetic. „Să nu creadă cineva că îi iau cu lugu-lugu. În afară că le dau mâncare şi apă, cu altceva nu-mi ocupă timpul. Porumbeii sunt foarte isteţi şi ştiu să se întoarcă acasă, indiferent din ce colţ al ţării îi eliberez din cuşcă”, spune zâmbind columbofilul.
Un porumbel străbate 800 de km în 12 ore
În cei 35 de ani de columbofilie, Marin Gheorghe a participat cu porumbeii la sute de concursuri. „Porumbeii sunt îmbarcaţi într-o maşină şi sunt transportaţi în Cehoslovacia, de exemplu. Acolo sunt eliberaţi din colivii şi se înalţă la cer. În maxim 12 ore străbat cei peste 800 de kilometri, trec munţii şi ajung acasă. În momentul în care ajung în cuşcă, este tipărită ora pentru că fiecare porumbel are un cip la picior şi astfel poate fi citit.”, povesteşte columbofilul. Porumbeii lui Marin Gheorghe au zburat şi din Polonia şi Ungaria. Dintre sutele de păsări înscrise la concurs, de cele mai multe ori  ale lui Marin Gheorghe s-au clasat pe primul loc.  Cel mai bătrân porumbel din curtea lui are 16 ani. „Am câştigat cu el primul loc în Ucraina. Nu are niciun nume, dar îl recunosc imediat cum îl văd. Este născut în 1996 şi la cioc puful mult mai alb dar aspru în acelaşi timp. Eu nu am cumpărat niciodată o pereche de porumbei. Prima perech o am de la Marin Uşurelu, un mare columbofil, şi după aceea am crescut din generaţie în generaţie.”spune bărbatul. De la sfârşitul lunii aprilie, când începe sezonul de zbor, şi până în luna august, Marin Gheorghe se va ocupa cu stricteţe concursurilor dintre columbofili.

Profil: Marin Gheorghe
Data şi locul naşterii: 22 ianuarie 1958, în comuna Bradu
Studii: Şcoala Profesionala de la Colibaşi
Stare civilă: este căsătorit cu Nina şi au împreună doi copii, Dan, în vârstă de 24 de ani şi Mirela, de 26 de ani
Experienţă: a lucrat ca strungar timp de 24 de ani la Arpechim

Ce-i place: „Îmi place foarte mult să ascult muzică şi să fac grătar împreună cu socrii mei. Ieşim des la iarbă verde şi ne distrăm pe muzica lui Ion Dolănescu, interpretul meu preferat. De asemenea, îmi place să vizionez filmele în care joacă Mel Gibson.”
Ce nu-i place: „Nu-mi place gălăgia. Nu am înţeles niciodată pe tinerii care turează motoarele maşinilor şi gonesc pe străzi. Am preferat întodeauna adevărul, indiferent cât ar fi el de crud, decât să fiu minţit.”

Întrebări şi răspunsuri:
-Se câştigă bani din columbofilie?
-Da. Nu mulţi, dar dacă ai norocul ca porumbelul tău să se claseze pe primul loc, îţi bagi în buzunar nişte bani frumoşi. De exemplu, la ultima competiţie de anul trecut am primit premiu 2.200 de lei de la primăria Bradu.
-În afară de porumbei, ce vă mai ocupaţi timpul?
- Cu nepoţica mea, Luiza, care are nouă luni. Este o minunată şi mă duc adesea pe la ea. Acum este în perioada în care încearcă să facă primii paşi şi aleargă în premergător prin curte, trebuie să te ţii după ea. Sunt bunic şi sunt fericit.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite