Piteşti: Mariana Ionescu inginerul artist al croșetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A renunțat la meseria de inginer pentru a croșeta și a ridicat această îndeletnicire la nivel de artă. Acum din această muncă trăiește și mai mereu este plecată pe la diverse târguri prin țară. „Această lume a meșterilor adevărați, a creatorilor populari mi s-a părut întotdeauna a fi una cu totul altfel, o lume curată, în care ești înconjurat de frumos", spune Mariana Ionescu.

Din Suceava la Piteşti

Mariana Ionescu s-a mutat la Piteşti după ce s-a căsătorit şi a adus cu ea îndeletnicirile pe care le-a învăţat acasă. Mama ei lucra foarte mult de mână, croşeta, cosea, broda, făcea de toate şi i-a fost şi Marianei „profesor" în acest domeniu.  „La Suceava mi-am petrecut copilăria şi de la mama mea, o femeie foarte pricepută, am prins câte ceva din tainele lucrului de mână. Când mama era tânără, toate femeile lucrau şi erau foarte pricepute", spune Mariana. Odată venită la Piteşti Mariana Ionescu a continuat să lucreze şi să înveţe, să se perfecţioneze. Un model de croşetat l-a învăţat chiar de la soacra ei. „Modelul cu fir tras l-am învăţat de la soacra mea, pentru că la noi nu se făcea ceva. Acum îmi creez singură modelele, şi toate sunt în stil popular", spune Mariana.

Naveta a tranformat-o în artist

Mariana lucra încă din timpul facultăţii, iar apoi când s-a mutat în sud, făcea naveta către locul unde era angajată. Cum drumul era destul de lung, Mariana lua mereu cu ea ceva de lucru. Astfel  s-a îndrăgostit din ce în ce mai mult de această muncă, atât de mult încât, după mai multţi ani a renunţat la a mai practica ingineria şi a început să croşeteze. Acum, din asta trăieşte şi se simte împlinită. „Făceam naveta şi mereu îmi luam ceva de lucru mine. Încet, încet, un hobby a devenit o mare pasiune şi apoi şi un mod de viaţă. Acum din asta îmi câştig banii", spune Mariana. „Când eram la muncă, inginer fiind, treceam pe lângă diverse târguri. Stăteam şi admiram şi apoi veneam acasă plângând că nu fac şi eu parte din această lume. Mi se părea miraculos", spune Mariana Ionescu.

Patrioată adevărată

Mariana are o fiica de curând întoarsă în ţară, după ce a absolvit studiile în Olanda. „A decis să revină în ţară şi să lucreze aici, iar eu mă bucur foarte mult, pentru că eu iubesc România, la fel şi fata mea", spune Mariana, o româncă adevărată. „Eu iubesc România şi niciodată nu aş pleca de aici, indiferent cât de greu mi-ar fi. Sufăr când ceva vorbește urât de România, indiferent cum s-ar trăi de greu aici. O simt ca pe o ființă, această țară este vie și jignirile dor. Depinde numai de noi să schimbăm ceva. ", spune Mariana.

Lucrările ei la modă printre tineri

Ceea ce iese din mâinile ei sunt nişte minuni apreciate atât de iubitorii de artă tradiţională cât şi de către adolescenţii iubitori de modern. „Lucreaz, în general, pe pânză de in. Fac trăistuțe moderne cu motive populare, foarte apreciate de adolescenţi, semne de carte, fețe de masă, fețe de pernă, diverse cusături decorative", spune meştera.

Profil

Născută: Suceava, 1959

Din 1988 locuiește la Pitești, de unde este soțul ei.

Stare civilă: căsătorită cu Rafael, au o fată, Diana.

Studii: Universitatea Politehnică, la București

Experiență: Electrosiderurgie Titu, Oțeluri Speciale și apoi la Pitești, la TCIND

Ce-i place:

Să lucreze, să croșeteze, să facă mici minuni cu mâinile ei. Îi plac animalele și are o pisiciță, Miți, o maidaneză adoptată.

Ce nu-i place:

Omul ipocrit, mincinos, lăudăros. Cei care nu își țin cuvântul și nu vor să-și recunoască greșelile. Nu-i place să vorbească cineva urât de România.

De cât timp lucrați?

Practic din adolescență, dar această îndeletnicire a devenit un mod de viață și o sursă de venituri numai în urmă cu aproximativ zece ani.

Cine v-a arătat primii pași în ceea ce privește lucrul de mână, coșetatul?

Am învățat iniţial de la mama, în Suceava, acolo unde mi-am petrecut copilăria și adolescența. Apoi am învățat și de la soacra mea și singură.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite