Piteşti: Mai multe gospodării în pericol de a rămâne izolate din cauza alunecărilor de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moşoaia: Alunecările de teren pot afecta drumul de acces pentru 40 de familii
Moşoaia: Alunecările de teren pot afecta drumul de acces pentru 40 de familii

În primăvara acestui an, mai multe localităţi şi drumuri de acces au fost afectate de alunecările de teren. Primarii s-au mai „cârpit" cum au putut, au mai consolidat anumite porţiuni însă în cele mai multe cazuri consolidările sunt făcute să reziste doar iarna aceasta.

Moşoaia, Budasa, Tigveni, Merişani, Cotmeana, Poienari de Muscel, Băbana sunt doar câtva dintre localităţile lovite de alunecări de teren în acest an.

La Moşoaia, 40 de familii riscă să rămână fără drum de acces dacă alunecările vor mai avansa. Primăria a făcut toat demersurile necesare pentru  obţine bani de la Guvern, însă nu a primit nici până acum un răspuns.

Primăria Moşoaia a întocmit un proiect care conţine o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, o expertiză tehnică de specialitate, un studiu topografic şi un studiu geotehnic. Investiţia vizează protejarea infrastructurii şi a gospodăriilor învecinate prin refacerea drumurilor pe o lungime totală de circa 150 metri.  "Alunecările de teren au lungimi cuprinse între 25 şi 60 metri şi diferenţe de nivel între linia de desprindere şi baza versantului cuprinse între 30 si 40 metri. Proiectul a fost depus la Ministerul Mediului şi al Pădurilor, cu numărul de întregistrare 54822/11.10.2010, şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu nr. 77106/08.11.2010, dar fără nici un rezultat până acum.", spune primarul Florea Ene.

Până acum, nu există nicio gospodărie în pericol din cauza alunecrilor, în comuna Moşoaia.  "Oamenii nu sunt speriaţi. I-am linişit, le-am spus că am făcut toate cele necesare să primim banii, acum sperăm că se va întâmpla acest lucru cât mai curând", spune primarul din Moşoaia.

La Merişani se fac consolidări prin firmă privată

Primăria din Merişani a găsit o altă soluţie pentru a rezolva o parte din aceste alunecări de teren care afectau un drum judeţean şi un drum communal. "Am făcut toate documentaţiile necesare, dar peste tot I se spun e că nu sunt ani. În trei dintre alunecări, le consolidează Petromul, pentru că este şi interesul lor, deoarece ei folosesc acele căi de acces cel mai mult. Îmi convine şi mie pentru că ei vor face şi asfaltarea", spune primarul Mihai Dumitrescu.

În această comună era o situaţie periculoasă în cazul a trei gospodării care chiar riscau  să fie afectate de alunecări. „Acolo am rezolvat cu resurse proprii, cum am putut, am consolidat cât să trecem cu bine de iarna asta, dar este nevoie de consolidări serioase şi până când nu vor da drumul la fonduri nu putem face mare lucru. Noi nici măcar nu cerem bani de la Guvern, am făcut proiecte europene, numai să dea drumul la bani", spune Mihail Dumitrescu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite