Piteşti: Jocul de-a asfaltarea: azi se toarnă asfaltul, mâine se sparge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucărirle de reabilitare a sistemului de canalizare, executate pe bani europeni, se efectuează româneşte. Adică ce se „zideşte" azi, se surpă mâine, mai exact, asflatul pus acum o săptămână pe strada Horea, Cloşca şi Crişan, din cartierul Prundu, a fost astăzi spart.

În zona Autobazei „Astra", în faţa blocului B10, se lucrează de un an, pentru că în 2009, prin luna iulie, au început picamerele să răsune. De atunci, o bună porţiune din stradă a stat decopertată, s-a circulat cu greutate, pământul se tasa şi se formau gropi de peste jumătate de metru. Abia  în urmă cu o săptămână s-a asflatat, iar unii oameni au respirat uşuraţi că vor scăpa în sfârşit de gropile în care îşi rupeau maşinile, de noroaie şi praf. Marea le-a fost mirarea când au văzut că frumuseţea de asfalt este din nou spart. „Eu mă bucuram că nu se mai face groapă aici, că scăpăm de nămol şi de praf şi am vazut că s-au apucat să spargă. Aşa e la români, e bătaie de joc!" spune Mircea Iliescu, unul dintre locatari de pe această stradă.

De ce se sparge asfaltul?

...Pentru că nu s-au făcut legăturile între canalizarea de la bloc şi cea din stradă, prospăt înnoită. Lucrarea are temen de predare data de 31 august 2010, deci timp ar fi, numai că, dacă mai era de lucrat, de ce s-a asfaltat? Cam aceste sunt întrebările pe care şi le pun cetăţenii din zonă, care trec, observă, îşi fac cruci şi zic mărunt din buze. „Ce faceţi aici? Iar spargeţi, vă bateţi joc de noi? Credeam că am scăpat şi acum veniţi şi ne spuneţi că nu s-au făcut nu ştiu ce legături! Păi înainte să se pună asfaltul nu aţi ştiut?", spune un alt cetăţean, care trecea cu maşina prin zonă. „Noi am sesizat Primăria că nu trebuie să asfalteze pentru că nu s-au făcut legăturile dintre canalizarea de la bloc şi cea din stradă şi totuşi au asfaltat", spune Ionel Oprescu, administratorul Asociaţiei de prorpietari „Viitorul B10". Pe scurt, asfaltul care nici nu apucat să-şi dea ultimii aburi, este spart pentru că încă mai este de lucru sub el.

Joaca de- a asfaltarea

 „Acum se sparge acolo din nou pentru că trebuie făcută staţia de pompare,şi apoi legăturile la bloc. Nu trebuia asfaltat acolo, dar cine a pus acel asfalt, l-a pus pe cheltuiala lui, adică firma respectivă va acoperi cheltuielile, nu cetăţenii", spune directorul tehnic de la Apă Canal 2000 SA, Nicolae Lecu. „Ce face constructorul până la termenul de predare al lucrării, e treaba lui, numai apoi îl putem lua la întrebări", spune reprezentantul Apă Canal 2000 SA. Muncitorii de al firma care efectuează lucrările la canalizare, respectiv Biff Internaţional, încearcă să le explice oamenilor nervoşi că nu ei au asflatat, ci altă firmă, de la Primărie. „Noi le-am spus să nu asfalteze, dar ei au zis că nu-i interesează. Aşa că trebuie să spargem să ne terminăm treaba, că noi avem termen clar de execuţie", spune un muncitor dee al Biff Internaţional.

"Nu cetăţenii plătesc!"

„În acea zonă s-a asfaltat temporar pentru a limita disconfortul, să nu mai fie gropi, noroi şi praf, aşa cum se întâmplă de un an de zile. S-a ştiut de la început că se va sparge asfaltul când se vor putea realiza ultimele etape ale lucrărilor la canalizrae. Oricum ar fi, cetăţenii nu vor plăti nimic, pentru că totul întră în sarcina construtorului.", spune primarul Tudor Pendiuc.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite