Pitești: Informații pentru cei care au realizat venituri din activități profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Argeș: Bani de dat
Argeș: Bani de dat

         Contribuţiile individuale reţinute de plătitorii de venituri în baza art. III din OUG nr.58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se declară în formularul 102 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale" .

        Potrivit prevederilor Ordinului comun al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Finanţelor Publice nr.1475/2466/2010, ordin pentru aprobarea unor instrucţiuni privind declararea şi plata contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj prevăzute de art.III din OUG nr.58/2010, contul în care se vor plati contributiile individuale de asigurari prevazute mai sus este 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire", deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor, la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea platitorului de venit.

Potrivit prevederilor art.III din OUG nr.58/2010 astfel cum au fost modificate prin OUG nr.82/2010, asupra veniturilor de natură profesională, altele decât cele de natură salarială :

 venituri realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit  art.7 alin.1 pct.131 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare

şi/sau

venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil) se datorează contribuţii individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj.

Obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj revine plătitorului de venit.

În aplicarea celor de mai sus a fost emis Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.2559/2010 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.101/2008 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor  utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, ordin ce a fost publicat în Monitorul Oficial nr.692/15.10.2010.

Potrivit ordinului amintit, în Nomenclatorul obligaþiilor de platã la bugetele asigurãrilor sociale ºi fondurilor speciale  au fost introduse pozițiile :

27. Contribuþia individualã de asigurãri sociale datoratã de persoanele care realizeazã venituri de naturã profesionalã, altele decât cele de naturã salarialã

28. Contribuția individualã de asigurãri pentru șomaj datoratã de persoanele care realizeazã venituri de naturã profesionalã, altele decât cele de naturã salarialã

Astfel, contribuþiile individuale reþinute de plãtitorii de venituri în baza art. III din OUG nr.58/2010,  cu modificãrile și completãrile ulterioare se declarã în formularul 102 „Declaraþie privind obligaþiile de platã la bugetele asigurãrilor sociale și fondurilor speciale"

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite