Piteşti: Emoţii la prima probă a Bacalaureatulului doar pentru chiulangii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirtea cu profesorii de română în sala de examen, la proba orală a Bacalaureautlui, care a debutata astăzi,  a fost cu emoţii doar pentru elevii care nu prea au trecut pe la cursuri şi care nu au fost activi la orele de limba şi literatura română.

Emoţii de februarie la „examenul maturităţii”. Proba de comunicare lingvistică şi de comunicare orală la limba şi literatura română a început în această dimineaţă în liceele din Argeş. În total sunt 7.233 de elevi, conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, care vor fi chestionaţi de profesori în serii pe parcursul a trei zile, astăzi, mâine şi poimâine. „În Argeş, Bacalaureatul a debutat bine”, spun reprezentanţii IŞJ. 


Vremea le-a dat emoţii celor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean


„ Vremea capricioasă ne-a dat ceva emoţii de dimineaţă. La ora 07.30 am primit sigiliul pentru deschiderea subiectelor, iar la ora 08.30 acestea au ajuns în toate unităţile şcolare unde se desfăşoară Bacalaureatul. Am crezut că din cauza zăpezii vom avea probleme cu transmiterea subiectelor prin internet, dar în cele din urmă totul a decurs bine”, ne-a declarat în această dimineaţă Gabriel Bratu, inspectorul general. În liceele din Piteşti, emoţii şi nu prea la prima probă de la Bac. Primii elevii au intrat în sălile de examen la ora 09.00 şi au avut la dispoziţie un sfert de oră să-şi pregătească pe ciornă răspunsul la subiectul care le-a picat. La Liceul „Astra”, primii pe lista de examinare aşteptau la ora 08.45 să le vină rândul să intre în sala de examen. Toţi aveau cursurile în mână, pe care le lăsau la uşă, la intrarea în sala de examen, şi schimbau impresii între ei uşor relaxaţi. Faptul că dincolo, în sala de examen, unul dintre cei doi examinatori era profesorul de română de la cursuri a fost un avantaj pentru elevii cu note bune. „ Domn` profesor mă ştie de elev bun. Sper să-mi pice un subiect la care să mă descurc. M-am pregătit o săptămână pentru această probă. Sincer nu prea am emoţii”, a spun Melania, elevă în calasa a XII-a, la Liceul Astra.Pentru chiulangii, însă, întâlnirea cu profesorul de română în sala de examen a fost una cu emoţii. „Nu prea am trecut semestrul asta pe la ore. Cred că mă ţine minte profa. Bine măcar că nota sau calificativul pe care îl vom primi la această probă orală nu va conta la media finală”, spune Cosmin, un alt evev de clasa a XII-a, de la „Astra” programată să-şi etaleze competenţa de comunicare orală la limba şi literatura română în prima serie.


„Nu mi se pare normal ca după examen să merg şi la cursuri”


 La „ Ecomomic” şi la „Ion Barbu”, atât profesorii, cât şi elevii au ridicat o altă problemă. Ewrau nemulţumitţi de faptul că vor trebui să meargă astăzi şi la cursuri. „Avem în total 237 de elevii care vor susşine Bacalaureatul anul acesta. În această dimineaţă am discutat cu o parte din elevii de clasa a XII-a, dar şi cu profesorii examinatori, care şi-au arătat nemulţumirea vizavi de faptul că după examen trebuie să meargă şi la  cursuri. Pe parcursul Bacalaureatul în noul format vor ieşi la iveală la alte inavdertenţe pentru că după părerea mea era mai bine ca program cum s-a derulat Bacalaureatul în anii precedenţi”, susţine Constantin Biriboiu, directorul Liceulul „ Ion Barbu”. Nu mi se pare normal ca după examen să merg şi la cursuri şi să fiu activ şi la materiile de astăzi”, a spus şi Călin, elev în clasa a XII-a, la Colegiul „Economic- Maria Teiuleanu” din Piteşti. Altfel, ultimele serii de elevii care vor fi examinaţi astăzi vor intra în sala de examen la ora 17.00, iar afişarea rezultatelor se va face după ora 18.00. Importantă este doar prezenţa. La final fiecare elev va primi calificativul „începător, „mediu” sau „avansat”, care fi ataşat la diploma de Bacalaureat. „ Toţi elevii vor trece de această probă de competenţă lingvistică. Nu vor fi probleme. Atestatul pe care îl vor primi este destul de important chiar dacă nu va conta la media finală. Fără el, nu poţi obţine diploma de Bac. Şi, până la urmă, este mai bine că proba orală nu va conta la media finală, pentru că din exeperienţele anterioare erau mii de mote de zece la această probă. Pe elevii îi interesa mai puţin apoi celelate probe. Acum, datele problemei s-au schimbat”, precizează inspectorul şcolar general, Gabriel Bratu.


Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite