Piteşti: Drogurile distrug vieţi: Foşti narcomani le-au vorbit elevilor despre experienţele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceul Economic Maria Teiuleanu a fost vizitat, în cursul zile de sâmbătă, de trei deţinuţi care ispăşeşsc pedepse din cauza drogurilor. Acţiunea a fost oganizată de către Penitenciarul Colibaşi, înscriindu-se între acşiunile de prevenire a consului de droguri în rândul tinerilor.

     Lucian, Paul şi Daniel au fost condamnaţi pentru furt şi, deţinere şi trafic de droguri. Furturile au fost comise pentru procurarea dozelor zilnice, întrucât Paul, care este ultimul intrat în penitenciar, a precizat faptul că pentru cele 2 grame de care avea nevoie de 200 de RON /zi. Întâlnirea a debutat cu prezentarea poveştii de viaţă a fiecăruia.

Lucian, abandonat de la vârsta de 8 ani de mamă, tată alcoolic, decedat la 21 de ani.A fost internat în centre de plasament, lipsa de supraveghere a dus la anturaje periculoase şi consum de substanţe psihotrope( debut 15 ani) Cum nu putea susţine financiar consumul, a început să vândă câte o doză pentru a obţine bani de droguri. S-a căsătorit şi a făcut un copil, însă la puţin timp şi-a implicat şi soţia în trafic, aşa că în prezent, ambii sunt în penitenciar, iar copilul se află în plasament familial.Povesteşte că în momentul în care se droga, nu îl interesa de copil, dacă vede, dacă are mâncare, dacă e bolnav...

Daniel, condamnat pentru deţinere şi trafic de droguri- crescut de mamă, abandon şcolar la 13 ani, spune că libertatea excesivă l-a determinat să facă alegeri greşite încă din adolescenţă. A devenit dependent de la prima ţigară de heroină, deşi s-a sinţit foarte rău. Şi-a dorit foarte mult să renunţe, a şi încercat de multe ori prin internări la Spitalul Obregea din Bucureşti, însă la câteva ore după ce ieşea, recidiva.Ca ultimă soluţie, s-a înrolat în armată , apreciind că viaţa cazonă şi rigorile ei îl vor ţine departe de droguri. La un moment dat însă a intrat în sevraj, iar militarii aflaţi în serviciu nu l-au înţeles şi nu l-au crezut că este narcoman, neputând nici să îi acorde sprijinul imediat. A fost nevoie de intervenţia cadrelor medicale, iar ulterior a fost exclus din armata.

   Nu a dorit să facă copii, deşi prietena sa a rămas însărcinată la un moment dat, însă a făcut avort. Motivul său: era consumatorde stupefiante, iar copilul putea fi afectat şi nu putea să îşi asume o asemenea responsabilitate, nu dorea să chinuaiască încă o viaţă.

    Atunci când a rămas fără bani pentru doze, a început să vândă ocazional câte o doză, însă acest obicei s-a permanentizat. Principiul său de bază a devenit identificarea de potenţiale victime : " mă gândeam tot timpul când vedeam un om normal, cum să fac să îl fac să consume, pentru ca banii lui să devină banii mei." Realizează că are multe vieţi pe conştiinţă, el i-a făcut pe mulţi adolescenţi să consume, dar subliniază faptul că un drogat nu mai are nici discernământ, nici conştiinţă, îi este indiferent oricine, inclusiv familia.

 Paul- subliniază că nu a avut probleme în familie, s-a apucat de droguri din pură curiozitate. Condamnat pentru furt, fost sportiv de performanţă, a consumat şi etnobotanice. Despre acestea din urmă crede că sunt infinit mai periculoase decât drogurile convenţionale, deoarece sunt substanţe chimice, obţinute în laborator, şi nu pot fi asimilate de corp. Doi dintre prietenii săi au decedat din cauza lor, air timpul în care starea de sănătate se deteriorează este de 2 luni, faţă de ani buni, în cazul drogurilor.

În continuare, au fost prezentate de deţinuţi efectele fizice şi prsihice ale drogurilor, şansele pe care le are un narcoman de a se lăsa de consum, efecte în plan familial şi social. Toţi cei trei afirmă că puşcăria a făcut ce n-au făcut sute de spitale şi medici: i-a lăsat de droguri. "A fost un remediu dureros, care ne-a costat mulţi ani, însă eu nu aş mai fi fost printre voi, după încă 7 ani de heroină injectabilă", afirmă Daniel.

Atebţie,drogurile vă fură viaţa pentru că, din cauza lor vă puteţi alege cu boli incurabile ( hepatită C au doi dintre ei, HIV/SIDA, ), privare de libertate, pirederea celor dragi şi, în final, MOARTEA.

 Conform statisticilor , comparativ cu anul 2008, când România nu figura  în lista ţărilor cu consum de droguri, în anul 2010 ocupă locul 4 în Europa, acest fapt atrăgând în continuare interesul celor care fac trafic pentru extinderea pieţei în ţara noastră.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite