Piteşti: Două şcoli din Ciofrângeni achitate cu credite bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre şcolile reabilitate pe credit bancar
Una dintre şcolile reabilitate pe credit bancar

Două unităţi şcolare din comuna Ciofrângeni au fost reabilitate cu bani de la bancă, luaţi cu împrumut prin angajament de credit bugetar. Teama cea mare a fost aceea ca şcolile să nu intre sub sechestru pentru neachitarea creditului bancar.

Între primarul de la Ciofrângeni şi ISJ Argeş a început un adevărat război. Primarul acuză ISJ-ul că nu dă drumul la banii de la Guvern, iar ISJ-ul se apără cu o serie de chichiţe care ţin de contabilitate.

Banii au venit din 2009

Lucrările de reabilitare ale celor două şcoli au fost realizate în vara anului 2008, prin programul naţional, valorea totală fiind de peste 700.000 de lei. O parte din bani au fost achitaţi (100,000 de lei), rămânând de plătit şi până la această oră suma de 638.ooo de lei. „Constructorul făcea presiuni să-şi recupereze banii pentru lucrări, iar noi am găsit soluţia printr-un angajament de credit bancar, făcut în 2009 pe care trebuia să-l plătim din 2010. Inspectoratul ne-a promis atunci că în mai 2010 cel târziu vor da drumul la restul de bani, aprobaţi prin HG 655. Banii nu au venit nici acum", spune primarul Ciofrângeniului, Dorin Panţeru. Cât despre ideea că şcolile ar putea intra sub sechestrul băncii care a acordat împrumutul, primarul infirmă. „Nu se pune problema să se întâmple aşa ceva şi profesorii, elevii, nu trebuie să-şi facă probleme pentru că sunt primarul acestei localităţi şi acest lucru nu se va întâmpla.", adaugă Dorin Panţeru.

Se împiedică de o factură

În momentul în care constructorul şi-a primit banii a tăiat facuturile necesare, chiar dacă banii veneau din împrumut bancar şi nu de la IŞJ. Acum, ISJ-ul spune că nu poate da drumul la bani fără a primi factură tot de la constructor. „Pentru ca noi să putem da drumul la bani, constructorul trebuie să ştorneze facturile iniţiale şi să ne taie nouă alta pentru ca noi să dăm drumul la bani. Altfel nu avem soluţie. Numai că nici acest lucru nu mai e posibil pentru că firma a intrat în faliment. Noi nu purtem plăti credite la bancă, ci facturi. Dacă domnul primar a porcedat astfel, a fost greşit sfătuit şi a greşit şi când a pornit aceste lucrări fără sursă de finanţare", spune inspectorul şcolar general, Gabriel Bratu.

Primarul spune însă că dacă Inspectoratul nu va găsi o soluţie, va veni împreună cu toţi cei 260 de elevi care învaţă în aceste şcoli, în faţa Inspetoratului să ceară rezolvarea situaţiei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite