UPDATE: Au refuzat să moară, deşi medicii i-au declarat avortoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Micuţii sunt în stare buna
Piteşti: Micuţii sunt în stare buna

 Doi bebeluşi născuţi prematur acum zece zile la Spitalul Municipal Câmpulung au fost transferaţi, aseară, la Bucureşti, pentru îngrijiri.  Naşterea  gemenilor a fost declarată abia ieri, deşi copiii veniseră pe lume în urmă cu nouă zile.

UPDATE, ora 16.40

Ginecologul Şerban Năstase, medicul care a asistat-o la naştere pe mama gemenilor născuţi prematur, şi directorul Spitalului Municipal din Câmpulung au fost, astăzi, la Direcţia de Sănătate Publică Argeş pentru a da explicaţii cu privire la cazul copilaşilor declaraţi născuţi după nouă zile.

“Este o situaţie mai delicată, în care nici legea nu este foarte certă, în privinţa declarării până în 28 de săptămâni. Momentan ancheta e în desfăşurare. Sunt definiţii medicale ale cuvântului avorton, vom vedea dacă e vreo problemă că au fost declaraţi aşa”, a spus doctorul Sorin Moşteanu, directorul Spitalului Municipal Câmpulung, în vreme ce medicul ginecolog nu a vrut să dea nicio declaraţie presei.

UPDATE, ora 14.10

Silvia Stoicescu, şeful Clinicii de neonatologie de la Maternitatea Polizu din Bucureşti, a declarat vineri că orice copil care se naşte la peste 24 de săptămâni poate fi declarat imediat ca nou-născut, dacă respiră şi îi bate inima.

Potrivit medicului, nu există un criteriu de greutate în declararea nou-născutului.

Stoicescu a precizat că orice medic, care are în îngrijire o gravidă cu risc şi care lucrează într-o clinică fără dotări speciale, are obligaţia să o trimită pe aceasta la un spital de nivel III. În cazul în care gravida nu a fost trimisă la un astfel de spital şi naşte un copil cu probleme, trebuie luate măsuri pentru transportul la un spital de nivel superior, a adăugat Silvia Stoicescu.

UPDATE, ORA 13.06: Ministerul Sănătăţii nu face publice date în acest caz

"Ministerul Sănătăţii şi medicii specialişti nu pot oferi informaţii asupra diagnosticului şi a stării de sănătate a celor doi gemeni deoarece părinţii au declarat în scris că nu doresc să fie oferite astfel de date. Conform legislaţiei în vigoare privind drepturile pacienţilor, Ministerul Sănătăţii şi medicii specialişti sunt obligaţi să respecte cererea părinţilor", se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii.

UPDATE, ORA 12.30: Poliţia Argeş s-a autosesizat în cazul gemenilor transportaţi la Bucureşti

Inspectoratul de Poliţie al judeţului Argeş s-a autosesizat în cazul bebeluşilor declaraţi ca nou-născuţi la nouă zile de la naştere.

"S-au deplasat la faţa locului poliţişti care cercetează ce s-a întâmplat în acest caz. La Poliţia municipiului Câmpulung nu a fost făcută nicio plângere, dar noi am hotărât că trebuie să intervenim. La această oră oamenii legii se află la spital. După finalizarea cercetărilor, vom vedea ce măsuri se vor impune", ne-a declarat agentul Laura Folea, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.

UPDATE, ORA 11.53: Enoriaşii se roagă pentru bebeluşi

Enoriaşii Parohiei Poienarii de Argeş se roagă, acum,  pentru sănătatea celor doi micuţi ai preotului Narcis Glonţ care slujeşte la biserica din comună de doi ani.

ORA. 11.00: Gemenii au fost transportaţi la spitalul Polizu din Bucureşti

Disperare şi speranţă în familia unui preot din judeţul Argeş. De zece zile, de când soţia sa, Alina Denisa Glonţ, a născut prematur gemeni, bărbatul n-a făcut decât să implore ajutorul divin pentru că medicii de la Spitalul Municipal Câmpulung nu le-au dat bebeluşilor, consideraţi avortoni, nicio şansă la viaţă.

Deşi tatăl se aştepta ca micuţii să fie trimişi la un spital specializat în astfel de cazuri, cei doi bebeluşi ai preotului au fost ţinuţi la Câmpulung Muscel. Abia azi-noapte, două ambulanţe echipate special au dus bebeluşii în Bucureşti, la maternitatea Polizu, asta după ce tatăl a reclamat la Ministerul Sănătăţii condiţiile în care sunt ţinuţi copii săi.

Micuţii au avut la naştere, pe 9 noiembrie, 700, respectiv, 800 de grame. De când au venit pe lume şi până ieri, medicii de la Spitalul Municipal Câmpulung nu au înregistrat naşterea bebeluşilor, micuţii figurând în evidenţa spitalului ca şi avortoni.

Ancheta e în plină desfăşurare

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş a fost sesizată de însuşi ministrul sănătăţii, Cseke Attila despre acest caz.

„Pe mine m-a sunat domnul ministru ieri să asigur transportul celor doi bebeluşi la Bucureşti, pentru că dumnealui a trimis personal două ambulanţe dotate special pentru copiii născuţi prematur. Mi-a spus să fiu prezentă acolo ca să nu fie nicio problemă, pentru că se putea întâmpla orice, având în vedere că, de exemplu, piciorul unui bebeluş era cât degetul meu. Am început ancheta la această unitate medicală, iar rezultatele vi le putem oferi după finalizarea acesteia”, spune doctoriţa Anca Alexandrescu, director al DSP Argeş.

"Astăzi (joi-n.r.) la ora 18.00, am aflat despre situaţie şi despre mutarea copiilor la Bucureşti. Am fost sunat ulterior de către subordonaţi, care mi-au transmis că DSP Argeş cere informaţii despre acest caz. Ştiu că aceşti copii au fost născuţi în 9 noiembrie, naştere consemnată în documente. Întrebările celelalte trebuie puse şefului de secţie, doctorului ginecolog care a răspuns de aces caz. Noi am solicitat astăzi la două spitale din Bucureşti să-i transferăm, dar nu s-a putut deoarece operaţiunea necesită condiţii speciale de transport. Acum copiii sun stabili. Credeţi că dacă nu ne ocupam de ei aceşti copii mai puteau să plece acum la un spital din Bucureşti neintubati şi fără ventilaţie mecanică ?", a declarat Sorin Moşteanu, directorul Spitalului Municipal din Câmpulung Muscel.

Surse apropiate celor doi părinţi spun că preotul şi preoteasa îşi doreau foarte mult aceşti copii şi s-au rugat foarte mult ca Dumnezeu să-i ţină în viaţă

Ancheta Ministerului Sănătăţii şi a Direcţiei de Sănătate Publică Argeş este în curs de desfăşurare. O comisie de specialişti încearcă să afle cum a fost posibil ca naşterea celor doi micuţi să fie î nregistrată ca avort. În plus, echipa de anchetă vrea să afle de ce medicii Spitalului Municipal Câmpulung i-au declarat pe micuţi  abia după  9 zile de la naştere şi, mai mult, de ce nu au solicitat mai devreme transferul acestora  la o clinica dotată corespunzător.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite