Piteşti: Doamne care muncesc în construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lopata, târnăcopul, sita, mistria, sunt obiectele muncii câtorva doamne puternice care nu se dau înapoi de la munca grea pentru a-şi întreţine familiile. Şomere nu au fost niciodată pentru că, pur şi simplu, nu au acceptat să stea fără să muncească, indiferent cât de dificilă a fost munca respectivă.

Munca în construcţii est, se psune, dedicată mai mult bărbaţilor pentru că este nevoie de multă forţă fizică şi de rezistenţă. Numai că unele doamne nu se „împiedică" de aceste detalii când vine vorba de a-şi câştiga traiul zilnic.

Elena, Aurica şi Constantina sunt trei femei care de-o viaţă muncesc pe şantier, la munca grea, alături de bărbaţi. Toate peste 20 de ani de activitate în acest domeniu dificil.

Viaţa unei femei de şantier

Se trezesc foarte devreme dimineaţa, fac naveta la serviciu, uneori şi zeci de kilometri şi, de multe ori, înnoptează la locul de mucnă. Dau la lopată, cern nisipul, cară scimentul, zidesc, fac tot ce trebuie în construcţii. Aurica Jumuga are 47 de ani şi de la 27 de ani munceşte pe şantier. Este de profesie zidar, are un băiat de 25 de ani şi acum munceşte la ridicarea unei grădiniţe din Piteşti, alături de restul echipei. Din echipă mai fac parte alte două doamne şi ...zeci de bărbaţi. „Am făcut şcoala de zidar, am fost înadrată la muncă şi de atunci numai pe şantier.", spune femeia fără să se plângă. Poate ar schimba domeniul de activitate, dar după atâta timp nu mai este posibil. „Niciodată nu am zis nu la muncă, indiferent de cât de greu a fost", spune Aurica. Elena Floarea are 52 de ani şi la această vârstă este muncitor pe şantierul de construcţii. De 22 de ani lucrează în acest domeniu şi are calificarea de montator prefabricate. Are cinci copii şl zece nepoţi. Munceşte pentru ei fără a pierde însă din feminitate. „Sunt din Budeasa Mică, fac naveta, am amilie, copiii, nepoţi, am pentru ce munci. E foarte greu în meseria asta, dar m-am obişnuit", spune simplu femeia. Constantina are 56 de ani, este din Căteasca, şi munceşte şi ea de peste 20 de ani la munca grea, pentru cei doi băieţi şi trei nepoţi pe care îi are.

Construcţii la muncă şi construcţii acasă

Pentru că se pricep, doamnele noastre au pus umrăul la munca de contrucţii şi când a venit vorba de prorpiile gospodării. Mai toate au muncit de zor la casele lor sau ale copiilor. „Chiar acum construim o casă cu ajutorul familiei şi muncesc şi eu. Vin de la muncă de aici şi ne apucăm acolo cât se poate", spune Constantina Muscelean. „Eu i-am făcut casa fiului meu, adică am muncit cot la cot cu mucnitorii la ea", explică Elena Floarea, de 52 de ani.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite