Piteşti: Demonstraţii de karate şi expoziţie de arme la Şcoala Militară Basarab I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I" a ajuns la vârsta maturităţii, împlinind jumătate de secol de la înfiinţare.

Elevii acestei, şcoli, personalul didactic, oficialităţi locale din administraţie şi armată sau civili au participat la sărbătoarea organizată cu această ocazie. Au urmărit demonstraţii de karate, lupte cu partener imaginar, rezistenţă şi pricepere în tehnici de apărare.

Puşti şi pistoale... la discreţie

Şcoala „Basarab I" a organizat, cu ocazia celebrării a 50 de ani de la înfiinţare, o expoziţie de arme şi muniţii. De la bătrânele baionete şi până la armele aflate acum în dotarea Şcolii Militare, tunuri antiaeriene, puşti şi pistoale de diferite calibre, arme din primul sau al Doilea Război Mondial, toate au fost expuse, în deplină siguranţă, pentru a fi admirate şi atinse de public. Unele dintre piesele de „rezistenţă" ale expoziţiei sunt mitralierele care au fost folosite în filmul „Noi, cei din linia întâi", în regia lui Sergiu Nicolaescu. Civilii au putut admira armamentul. L-au putut chiar atinge, au probat măştile de gaze şi s-au fotografiat pe tancurile antiaeriene.

O parte din armele expuse aparţin Şcolii Basarab I, altele însă au fost împrumutate de la alte unităţi militare. O parte din piese sunt atât de rare încât nu s-au mai găsit informaţii complete cu privire la caracteristicile lor.

Demonstraţii spectaculoase

Pentru a ne asigura încă o dată că siguranţa naţională este pe mâini bune, câţiva dintre elevii şcolii militare au făcut demonstraţii spectaculoase de „ciocniri" cu grupuri de demonstranţi violenţi, luptă cu adversar imaginar (karate do, kata) , au spart bucăţi de lemn prin lovituri fulgerătoare. Cei mai impresionaţi de acest spectacol au fost cei mici, veniţi să admire spectacolul alături de părinţi. „Vreau să mă fac militar", spune Răzvan, un băieţel de cinci ani, venit la ceremonie alături de mama sa. „Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut, dar eu tot doctoriţă vreau să mă fac, nu militar. Am venit cu mami şi cu tati", spune Maria Daria, o fetiţă de numai 4 ani care a privit uimită demonstraţiile militarilor.

Cu ocazia acestei sărbători, la Şcoala Militară „Basarab I" s-a dezvelit şi o plachetă comemorativă, chiar la intrarea în clădirea principală.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite