Piteşti: Cu rablele la casat pe jante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.500 de şoferi şi-au dus la casat maşinile „îmbătrânite”. Multe nici nu mai porneau, fiind împinse. Altele nu mai aveau câte o roată, fiind aduse pe jantă.

„Rabla” şi-a pornit motoarele de zece zile. Este vorba de programul de reînnoire a parcului auto. Noutatea este că puteţi casa până la trei maşini, iar voucherele pe care le primiţi le puteţi vinde. Până acum, peste 1.500 de argeşeni şi-au dus autoturiusmele la Remat. Pentru fiecare maşină mai veche de 10 ani se oferă 3.800 de lei, bani ce vor fi scăzuţi din preţul noii maşini achiziţionate noi. „Un singur proprietar a adus trei maşini. Mare îmbulzeală a fost la început, stăteau câte o zi întreagă la coadă. Acum sunt mai puţini”, ne-a spus Cristi Muşetescu, directorul Proremat Bascov.

A condus 15 kilometri cu janta pe asfalt

Ca să scape de maşinile mâncate de rugină, fără parbrize, sau cu pneurile sparte, oamenii aşteaptă ore în şir până le vine rândul. În această dimineaţă, un şofer a dat dovadă de terbilism curat. S-a urcat la volanul Ford-ului său fabricat în ’84 şi a pornit în trafic, deşi maşina nu mai are cauciul din partea dreaptă faţă. A condus circa 15 kilometri cu janta pe asfalt din comuna Merişani până la Bascov. „Lumea se uita la mine ca la circ. Am trecut şi pe lângă două echipaje de poliţie şi nu mi-au zis nimic. Am riscat, dar cel puţin nu am mai dat bani pentru a aduce maşina la Remat tractată.”,. ne-a spus zâmbind Mihai Oanţă, speră să-şi cumpere un Logan în schimbul hârbului pe care l-a condus timp de zece ani.

„Hai, Paula, hai...”

Şi la Mioveni, la societatea Metal Impex, zeci de maşini dărăpănate, Dacii 1300 sau 1310, Oltcit şi chiar Renault model vechi, aşteptau  în această dimineaţă, să le vină rândul la ghilotină. Unele dintre maşini erau atât de uzate încât puteau fi urnite de pe loc doar împinse. Spiritul de echipă funcţiona: pentru a-şi urni rablele, şoferii îşi uneau forţele şi o „ajutau” pe bătrâna maşină să înainteze. „Hai, Paula, hai....nici împinsă parcă nu mai vrei. Îţi pare rău că te tranform în fier vechi?! Te-am trădat după ce mi-ai fost credincioasă zeci de ani, aşa crezi?!”, spunea zâmbind proprietarul maşinii care nu a mai vrut cu niciun chip să pornească. „O am din’84. Face parte din familie. Cu ea mi-am crescut copiii. Îmi pare rău că mă despart de ea, dar a îmbătrânit. Îmi iau una tinerică, un Hyundai”, a spus George Iordache, unul dintre şoferii care formau lanţul de maşini.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite