Piteşti: Cu bobul tras pe şine spre Olimpiada de la Vancouver

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei boberi care vor reprezenta Argeşul la Jocurile Olimpice de iarnă de peste Ocean au primit sarcina din partea şefilor de la Bucureşti să cucerească Vancouverul după o jumătate de an în care s-au antenat pe sinele de tren de la Câmpulung.

În premieră, Argeşul va avea patru reprezentanţi la Jocurile Olimpice de anul acesta de la Vancouver. Lotul naţional de bob care şi-a luat zborul în această dimineaţă spre Canada, împreună cu întreg lotul României, îi are în componenţă pe sportivi Ioan Dovalciuc, Nicolae Istrate şi Ionuţ Andrei. Lor li s-a alăturat şi antrenorul Iulian Păcioianu, toţi din Câmpulung Muşcel, în mare aventură de dincolo de Ocean. Obiectivul lor este clar în ochii şefilor de le Bucureşti, care nu concep ca echipa de bob să nu prindă un loc în primele şase naţiuni ale lumii pe pista de gheaţă. Mesajul le-a fost transmis sportivilor de ministrul Educaţiei, Cercetării , Tineretului şi Sportului, care s-a deplasat ieri în cuibul olimpicilor Români, de la Izvorani.


În România nu există nicio pârtie cu gheaţă


Fost olimpic internaţional la chimie, ministrul Daniel Funariu vrea cu orice chip rezultate la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver, fără să ştie probabil că în România antrenamente la bob seamănă cu munca în subteran, la împins vagoane pe sinele de tren. „Numai printr-un accident fericit am putea priund eun loc fruntaş la Vancouver”, răspunde în faţa exigentelor ministrului antrenorul Iulian Păcioianu. Realist, la condiţiile jalnice în care se pregătesc boberii noştri în România, antrenorul lotului naţional de bob spune că ar fi bine să prindem un loc în primele douăzeci naţiuni. „Domnul Funariu ne-a transmis un mesaj de politician. Nu putem emite pretenţii la un loc fruntaş atâta timp cât în ţară nu avem un de să ne antrenăm pe timp de iarnă. Noi plecăm cu gândul să ocupăm o poziţie între locurile 15-20”, a declarat în acestă dimineaţă tahnicianul Iulian Păcioianu. În România nu există nicio pistă cu gheaţă pentru întrecerile de bob. Este motivul pentru care o jumătate de an, în sezonul rece, sportivii de la Câmpulung stau exilaţi pe pâţiile cu gheaţă din Austria, Italia, Germania sau Canada.  În cealaltă jumătate a anului, asta însemnând din martie până în august, boberii aleargă cu bobul pe sinele de tren, pe o pistă de vară amenajată la Câmplung, în incinta Stadionului Municipal.

Sinele pistei de la Câmpulung sunt ruginite şi acoperite de zăpadă


Pista, care măsoară 80 de metri, era părăsită şi acoperită în totalitate de zăpadă în această dimineaţă, când olimpicii nostri au decolat spre aerul rece din Canada. Şinele erau ruginite, iar cele două boburi dotate cu role zăceau în hibernare lângă pistă, în aşteptarea verii. „ Nu au mai fost folosite din august”, spune Mircea Fulger, directorul Clubului Sportiv Muşcelul Câmpulung. Singurul sportiv argeşean medaliat la jocurile olimpice, priveşte neputicios spre pista goală şi albă, după care ochii îi fug spre crestele muntelui Iezer. „ Se vede bine de aici, dar nu-l poţi atinge”, explică plastic medaliatul cu bronz la box la Olimpiada de la Los Angeles din 1894. În astfel de condiţii, mesajul ministrului Funariu rămâne o pură utopie cu iz politic. Se vede Vancouverul, dar nu-i putem atinge culmile.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite