Piteşti: Cel mai vechi mormânt al Piteştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cimitirul "Sfântul Gheorghe" este cel mai vechi din Piteşti, locul unde îşi dorm somnul de veci oameni din fostul târşor al anilor 1800, dar şi din modernul oraş al zilelor noastre. Dincolo de morminte, cimitirul central ascunde o istorie întreagă, o istorie care începe chiar cu aceea a întemeietorilor acestui loc, familia Babik, Ştefan şi Maria, ambii înmormântaţi aici.

Ştefan şi Maria Babik sunt înmormântaţi aici şi nimeni dintre urmaşi nu mai trec pe la mormântul lor.

Stefan Babik, printre primii farmacişti din Piteşti

 În urmă cu un secol s-au pus bazele primului cimitir din Piteşti - Sfântul Gheorghe. Fondatorul acestuia a fost un om înstărit al acelor vremuri, Ştefan Babik, acum înmormantat aici. Locul sau de veci, ca şi al soţiei sale este părăsit şi doar îngrijitorii cimitrului mai fac curat şi aprind câte o lumânare.

Familia Babik a fost una dintre familiile înstărite ale oraşului Piteşti. A fost farmacist, şi, împreună cu soţia sa, Maria, sunt cosideraţi ctitorii capelei şi cimitirului central. Ştefan Babik şi-a făcut farmacie în Piteşti, în anul 1847, numită "La Esculap", situată pe Uliţa Mare. Aceasta era a doua farmacie din oraş care a fost întemeiată de către Zontag şi se numea "La Salvator".

Donatorii ceasului de pe Biserica "Sfântul Nicolae"

Soţii Babik sunt cei care au contribuit cu suma de 15000 de lei pentru construcţia bisericii şi a clopotniţei. Cei doi întemeietori ai Cimitirului Sfântul Gheorghe sunt pictaţi în pronaosul Capelei Cimitrului. "Ştefan Babik a donat ceasul de la Biserica "Sfântul Nicolae", care a fost demolată în timpul comunismului. Pentru instalarea ceasului, a adus un meşter de la Sibiu", se menţionează în cartea "Tărâmul tăcerii-Cimitirul Sfântul Gheorghe din Piteşti", scrisă de Silvia Popescu.

La ora actuală, mormântul său este şi cel mai vechi din oraş, dar şi cel mai impunător.

Terenul cimitirului a costat 13.000 de lei

Cimitirul Sfântul Gheorghe a fost fondat în urmă cu aproximativ 120 de ani. Familia Babik a donat terenul pe care astăzi sunt construite atât cimitirul, cât şi biserica. Actul de donaţie a fost încheiat doar pentru terenul pe care astăzi este capela. Totul a fost pus la cale de Stefan Babik, care a încheiat o întelegere cu primarul de atunci. Terenul donat valora în acea perioadă, 13.000 de lei. După moartea lui Stefan Babik, soţia acestuia, Maria Babik, a decis să doneze şi terenul pe care astăzi se găseste cimitirul. Actuala biserică are o poveste foarte interesantă. La început a fost capela. Între Primul şi al Doilea Război Mondial a devenit biserică, după sfârsitul celui de-al Doilea Război Mondial s-a transformat din nou în capela, iar după Revolutia din 1989 a redevenit biserică.

Doar îngrijitorii îi mai aprind o lumânare

Rudele familiei Babik sunt îngropate, la rândul lor, în cimitir. Astăzi, nici unul dintre urmaşii celui care a fost Stefan Babik nu mai vine să aducă o floare sau să aprindă o lumânare la mormântul acestuia. Doar personalul angajat de administraţie mai are grija de mormânt. „Îi mai aprindem o lumanare şi curăţim locul de buruieni, să arate frumos. Măcar atât mai putem face pentru întemeietorul cimitirului...", spun îngrijitorii. Sunt foarte puţini cei care-şi mai aduc aminte povestea acestor oameni cu suflet mare. Doar însemnele de pe cruce ne mai poartă în timp: „Aici odihnesc robii lui Dumnezeu Babik Stefan, 1813 - 1894, şi Maria St. Babik, 1822 - 1907, Fondatorii Capelei si Cimitirului". Îngrijitorii cred că mormantul fondatorului este „cel mai vechi", dar există posibilitatea să mai fie două-trei asemena morminte, cam de aceiaşi vechime. Despre ele însă nu se mai ştie nimic.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite