Piteşti: Blocuri „anvelopate" din vorbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Nicolae Joiţa, preşedintele asociaţiei de proprietari păgubite
Piteşti: Nicolae Joiţa, preşedintele asociaţiei de proprietari păgubite

O firmă din Piteşti a fugit cu banii din care trebuia să reabiliteze termic blocul.

Izolarea termică a blocurilor a dat de lucru mai multor firme de contrucţii, mai ales că oamenii vor să reducă rapid costurile cu încălzirea. Fac aceste lucrări pe banii lor, cautăă firme care să lucreze cât mai ieftin şi apoi încheie contracte fie individuale, fie pe asociaţiile de prorpietari.

Numai în cazul unei asociaţii de proprietari din Nord, lucrurile au început bine şi s-au treminat prost, respectiv cu pierdera a 14.000 de lei, bani furaţi, se pare, de către firma care trebuia să le anvelopeze blocul.

Au fugit cu banii

Firma pe care oamenii de la Asociaţia F2 au ales-o pentru a le anvlopa blocul a fost luată pentru că avea o ofertă foarte bună, doar 52 de lei pe metru pătrat şi, în plus, veneau şicu recomandare de la Asociaţia F1, unde aceiaşi firmă câştigase licitaţia.

Au început bine lucrările în această vară însă lucrurile s-au schimbat rapid. După ce au izolat suprafaţa exterioară de la 12 apartamente, muncitorii de la firma Dănuţ Daniela Cleaning au plecat şi plecaţi au fost. „La început au mers bine, au făcut 12 apartamente, după care au dispărut. Noi i-am auzit pe muncitori că discutau că nu-şi iau banii, că nu sunt plătiţi, însă nu ne aşteptam la aşa ceva", spune Nicolae Joiţa, preşedintele Asociaţiei F2. 

Oamenii au vrut să facă şi contracte cu firma respectivă, iar reprezentantul firmei, Florin Buligă, le-a cerut oamenilor 40% avans din valoarea lucrărilor, aidcă aproximativ 1000 de lei de familie. Oamenii au dat banii, unii chiar au achitat integral, iar apoi muncitorii, cu bani cu tot s-au făcut nevăzuţi. „S-au făcut contracte individuale cu fiecare om în parte, aşa au vrut ei şi oamenii au fost de acord. Unii au zis să dea toţi banii şi să ştie că au achitat. Apoi au fugit cu banii, iar noi am angajat o altă firmă să ne termine lucrările", spune preşedintele aosciaţiei Nicolae Joiţa, el însuşi unul dintre păgubiţi. „Eu am mers o dată cu acest Florin Buliga să-mi arate unde au sediul firmei şi era un sediu frumos, undeva pe Transilvaniei colţ cu Banatului, însă apoi am aflat că acolo aveau închiriat un spaţiu şi au fost daţi afară după ce nu au mai plătit.", adaugă Nicolae Joiţa.

S-au dus la Poliţie

Oamenii disperaţi că se vor alege cu câte 1000 de lei daţi degeaba, au mers şi au făcut plângere la poliţie, iar acum dosarul se află în cercetare. Între timp, reprezentanţii firmei, ori sediul acesteia nu mai este de găsit. Oficial, firma are sediul pe Aleea Ioan Andrieşescu, însă în fapt nu este aşa. „Eu personal am căutat această firmă prin tot oraşul. La un moment dat figurau pe Tineretului la nr. 82, apoi prin Războieni, pe undeva prin Prundu la un momendat. La niciuna dintre aceste adrese nu a fost nimeni de găsit.", spune preşedintele asociaţiei F.

Atenţie cui dai banii

„Izolaţia termică a blocurilor se execută, în majoritatea cazurilor, în regie proprie, asociaţiile sau chiar proprietarii preferând să încheie contracte individuale. Am dat amenzi în tot judeţul şi vom continua aceste verificări", ne-a declarat inspectorul-şef Ciprian Berevoianu. Şi la Protecţia Consumatorilor au apărut sesizări cu privire la societăţile private care execută lucrări pentru anveloparea blocurilor. După cum declară comisarul-şef Magdalena Tofan, cei nemulţumiţi reclamă depăşirea termenului de execuţie. „Fiind o avalanşă de lucrări pentru anveloparea blocurilor, firmele, care de obicei sunt unele mici, încheie mai multe contracte decât pot onora şi tocmai de aceea întârzie cu executare lucrărilor. Am avut un caz cu o societate care a încheiat zeci de contracte, a luat avansul şi a dispărut înainte să înceapă vreo lucrare. Din verificările noastre, firma este în insolvenţă. Recomandarea noastră este să se încheie contracte cu agenţi economici din judeţ şi să se achite lucrarea pe etape", spune comisarul-şef Magdalena Tofan.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite